Espècies Marines del Mediterrani

Aplysina Aerophoba | Esponja d’Or (Forma habitual)

Tornar enrere

COM LA PODEM IDENTIFICAR

  • Esponja fotòfila de color groc brillant
  • Túbuls en forma de dits de 3 a 4 cm d’alçada
  • Tubs la part superior aplanada dels quals té un oscul al centre i sovint brots

CARACTERÍSTIQUES

Nom científic: Aplysina Aerophoba (Nardo, 1843) 
Nom comú: Esponja d’Or, Aplisina (CA), Esponja de tubo amarilla, Verongia (ES), Vérongia (FR) , Goldschwamm, Goldener Zapfenschwamm (D), Yellow tube sponge, Aureate sponge (GR), Verongia, Spugna a canne d’organo (IT)
Grup: Esponges
Tipus paisatge: Aquesta esponja es troba en aigües en moviment suau i exposades a la llum (zona rocosa o herba marina), fins a uns 20 m de profunditat. És molt abundant al voltant dels 10 m en determinades zones del Mediterrani.
Fondària: Des del 0,5 m fins a uns 20 metres de profunditat.
Mides:  Fins a 4 centímetres de gruix i entre 10 i 40 cm d’amplada.
Distribució geogràfica: Aquesta espècie, inicialment pensada com endèmica de la Mediterrània, també es troba al proper Atlàntic (Portugal i Espanya).
Nota: és rar a moltes zones del nord-oest de la Mediterrània, però molt freqüent a les zones més càlides, de vegades a 0,5 m de profunditat. A Marsella només es coneix en una cala on l’aigua s’escalfa molt a l’estiu, a 1 m de profunditat.

DISTRIBUCIÓ A LA NOSTRA COSTA

Perelló-Mar, Blanes, Tossa de Mar, Sant Feliu de Guixols, Palamós, Tamariu, Sa Tuna, l’Estartit, Illes Medes, l’Escala, Roses, Cadaqués, Port de la Selva, Llancà i Colera.

DESCRIPCIÓ

Aplysina aerophoba és una esponja digitiforme de color groc més o menys fosc que es torna blau-negre tan bon punt surt de l’aigua. La carn és de color groc brillant per dins. La base és massiva i porta tubs en forma de dits de 3 a 4 cm d’alçada (de vegades més) i aproximadament 2 cm de diàmetre. Tota l’esponja té una mida mitjana de 10 a 20 cm, però pot arribar als 50 cm. La part superior dels dits està aplanada i té un oscul al centre. La base i el tub també tenen excreixes allargades.

Aquesta esponja es trenca fàcilment. La seva superfície és llisa i viscosa, esquitxada de petites protuberàncies còniques que són la part terminal de les fibres còrnies que formen l’esquelet de l’esponja (no hi ha espícules). La seva consistència és ferma i lleugerament gomosa.

Consulteu el full d’Aplysina aerophoba (forma nana) per obtenir més informació sobre aquesta forma atípica.

Les esponges són animals filtradors que s’alimenten de micropartícules: bacteris, algues unicel·lulars, restes orgàniques, generalment no superen les 3 micres. El corrent d’aigua necessari es crea pel moviment de cèl·lules ciliades específiques en les esponges: els coanocits.

Aplysina aerophoba és una esponja ovípara.
Com altres membres de la família Verongidae, aquesta esponja pot, en determinades condicions, produir brots a l’extrem del tub: llavors és una multiplicació asexual.

Aplysina aerophoba és l’aliment exclusiu de la tilodina groga (Tylodina perversa). També és el menjar preferit de la porcellana lívida (Luria lurida).
Viu en simbiosi amb cianobacteris, responsables del color de la seva carn superficial, més fosca que a l’interior.

Tan bon punt són atacades, les esponges Aplysina sintetitzen alcaloides bromats per a la seva defensa química.
Aquestes esponges no tenen espícules sinó un esquelet format per fibres esponginoses formant una xarxa tridimensional.

Aplysina aerophoba figura a l’annex 2 del Conveni de Barcelona (Protocol relatiu a les zones d’especial protecció i la diversitat biològica a la Mediterrània).

ESPECIES SIMILARS

Aplysina cavernicola, una espècie endèmica mediterrània, només es troba a les zones ombrívoles. Per tant, no els podem confondre en bussejar perquè no comparteixen el mateix biòtop. És de color groc més brillant, té tubs més regulars i els cabdells són més rars.

Aplysina aerophoba (forma nana) (Nardo, 1833), sabem des del 2020 (Gosta G., Bavestrello G., Pansini M. i Bertolino M., 2020) que existeix una forma nana d’Aplysina aerophoba (Nardo, 1833), vivint en covas de superfície en mode batut i que van romandre sense identificar durant molt de temps.

TAXONOMIA

ANIMALIA (REGNE), PORIFERA (PHYLUM), DEMOSPONGIAE (CLASSE), VERONGIIDA (ORDRE), APLYSINIDAE (FAMÍLIA), APLYSINA AEROPHOBA (ESPÈCIE).

DISTRIBUCIÓ GEOGRÀFICA

Mapa extret de GBIF

VÍDEOS

FOTOGRAFIES

Fotografia feta a pocs metres de profunditat, fent snorkel en una platja a l’a Costa Brava l’Escala.
Cova de la Sal (Costa Brava). Agost 2023
aplysina aerophoba a Cala Viuda, Costa Brava
Cala Viuda (Costa Brava). Agost 2023
PREGUNTES FREQÜENTS

Com podem identificar la Aplysina Aerophoba? L’Aplysina aerophoba es pot identificar fàcilment per la seva forma digitiforme i el seu característic color groc brillant, que es torna blau-negre en sortir de l’aigua. Els tubs de 3 a 4 cm d’alçada tenen la part superior aplanada amb un oscul al centre i sovint brots a l’extrem. La base és massiva, i tota l’esponja té una mida mitjana de 10 a 20 cm, tot i que pot arribar fins a 50 cm. Aquesta esponja viu en aigües poc profundes i exposades a la llum, fins a uns 20 m de profunditat, en fons rocosos o d’herba marina, i es troba sobretot a les zones càlides del Mediterrani.

POSEM EL NOSTRE GRANET D’ARENA A…. I TU TAMBÉ POTS

Tornar enrere

Següent Publicar

Anterior Publicar

Deixar una resposta

© 2024 Espècies Marines del Mediterrani

Autor AFF