Espècies Marines del Mediterrani

Vertebrats

Els vertebrats són un subfilum molt divers de cordats que comprèn els animals amb espina dorsal o columna vertebral, composta de vèrtebres. Inclou unes 72.327 espècies actuals. Els vertebrats han aconseguit adaptar-se a diferents ambients, inclosos els més difícils i inhòspits.

PEIXOS OSSIS

Els osteíctis o coneguts vulgarment com a peixos ossis són vertebrats gnatóstoms que inclou tots els peixos dotats d’esquelet intern ossi, és a dir, fet principalment de peces calcificades i molt poques de cartílag.

PEIXOS CARTILAGINOSOS

Els condrictis són una classe de vertebrats aquàtics coneguts com a peixos cartilaginosos, denominació que fa referència al fet que el seu esquelet és de cartílag, a diferència dels peixos ossis, que el tenen de pinyol. Aquesta classe inclou les subclasses elasmobranquis i holocèfals.

MAMÍFERS

Moltes espècies de mamífers s’han alliberat completament del medi terrestre. Encara que els pinnípedes (foques, morses, lleons marins, etc.) encara en siguin dependents, els sirenis (manatís i dugongs) i els cetacis (dofins, balenes, etc.), per la seva banda, presenten prodigioses adaptacions a la vida en immersió. En aigua dolça podem observar puntualment certs rosegadors (rates, llúdrigues, castors, etc.)

serps i tortugues

Anomenem “Rèptils” (terme que ja no té valor sistemàtic) Vertebrats amb temperatura variable, tetràpodes (excepte serps), respiració pulmonar, ponent ous i amb el cos cobert d’escates epidèrmiques mortes. Els rèptils aquàtics estan representats principalment per tortugues i algunes espècies de serps . Alguns llangardaixos (monitors, dracs, iguanes) i certs cocodrils es submergeixen de tant en tant per alimentar-se.

ocells

A Catalunya s’han observat un total de 56 espècies d’ocells marins, 24 de les quals són rares o escasses. Aquestes presenten un elevat grau d’endemisme al Mar Balear, i 5 d’elles es consideren d’alta prioritat degut a la reducció de les seves poblacions i a la dificultat afegida per a la seva conservació. Una de les principals amenaces que afecten a aquestes poblacions és l’alt risc de captura accidental. Entre aquestes espècies s’hi troben: la baldriga balear (Puffinus mauretanicus), la baldriga mediterrània (P. yelkouan) i la baladriga cendrosa (Calonectris diomedea), la gavina corsa (Larus audouinii) i el corb marí emplomallat (Phalacrocorax aristotelis desmarestii).

© 2024 Espècies Marines del Mediterrani

Autor AFF