COM LA PODEM IDENTIFICAR
- Aleta dorsal en 3 parts
- Cos groc i cap negre en mascles reproductors
- Tons marrons en femelles i mascles no reproductors
- Grans barres marrons al llarg del cos
- Taca negra al peduncle caudal de femelles i mascles joves
CARACTERÍSTIQUES
Nom científic: Tripterygion delaisi (Cadenat & Blache, 1970)
Nom comú: Rabosa groga (CA), Moma nariguda (ES), Triptérygion jaune, triptérigion à bec jaune (FR), Yellow blackfaced blenny (GB), Peperoncino giallo (I), Gelber Dreiflossen-Schleimfisch, Gelber Spitzkopf-Schleimfisch (D)
Grup: Peixos ossis
Tipus paisatge: És una espècie bentònica que viu sobre fons rocosos poc il·luminats, coberts d’algues. Es troba amb més freqüència entre 3 i 20 m, però es pot observar fins a 40 m de profunditat. A la Mediterrània, aquest peix freqüenta hàbitats foscos (voladissos, entrades de coves, etc.). Més enllà dels 10-20 m, sembla més exposat. Això pot ser degut a la competència per l’espai amb la Rabosa ( Tripterygium tripteronotum ) que viu en els mateixos ambients, però en zones il·luminades més properes a la superfície. A l’Atlàntic Nord, sembla preferir les zones obertes ben il·luminades.
Fondària: 3 – 20 m
Mides: 8 a 9 cm
Distribució geogràfica: Aquesta espècie es troba habitualment a tot el Mediterrani, però també es pot trobar al Canal de la Mànega i a les costes atlàntiques des de les illes Britàniques fins al nord del Senegal, així com al llarg de les costes de les illes Macaronèsia formades per les Açores, Madeira i Canàries. I les illes de Cap Verd.
DISTRIBUCIÓ A LA NOSTRA COSTA
Ametlla de mar, Tarragona, Torredembarra, Barcelona, Badalona, Mataró, Sant Andreu de Llavaneres, Sant Pol de mar, Blanes, Lloret de mar, Tossa de mar, Sant Feliu de Guíxols, Platja d’Aro, Sant Antoni de Calonge, Palamós, Llafranc, Tamariu, Fornells, Sa Tuna, Illes Medes, l’Estartit, l’Escala, Roses, Cadaqués, Port Lligat, Port de la Selva, Llançà, Colera i Portbou.
DESCRIPCIÓ
Aquest petit peix té una mida màxima de 8 a 9 cm per als mascles. Té un musell força punxegut i una aleta dorsal de 3 parts. Les femelles i els mascles no territorials són més petits i tenen la mateixa lliurea: marró clar, gris-marró o vermell-marró, amb àmples barres verticals fosques al dors i unes taques blanquinoses a la base de les aletes dorsals. Les barres formen una taca fosca al peduncle caudal. Durant l’època de reproducció, el mascle té el cos groc amb el cap negre. El primer raig de la primera i la segona aleta dorsal pot ser allargat i blavós a la punta. Damunt de l’ull es troba un tentacle prim.
Aquesta espècie s’alimenta de petits invertebrats que viuen en el fons, especialment de petits crustacis.
El període de reproducció comença a la primavera cap a mitjans de març i dura 3 mesos. En aquest moment, els mascles són territorials i presenten un cos groc daurat i un cap negre. Cada mascle defensa un territori d’aproximadament 1 m². Per al niu s’utilitza una petita zona d’aquest territori, coberta d’algues. A través de pantalles sofisticades i el seu color brillant, el mascle atrau les femelles embarassades. Allà es dipositen els ous, units un a un a les algues. Després són fecundats pel mascle durant moviments tremolors al costat de la femella.
El control i la cura dels ous són a càrrec del mascle. Les larves són planctòniques.
Els mascles petits i madurs sexualment participen poc o gens en la reproducció, a diferència dels mascles de l’espècie Tripterygion tripteronotum. Sembla que els mascles de T. delaisi esdevenen mascles territorials als 2 anys, significativament més joves que els de T. tripteronotum.
Són animals que només es trobaran durant el dia. Són fàcils d’apropar i els mascles són clarament visibles durant l’època de reproducció.
ESPECIES SIMILARS
Les femelles i els mascles joves es poden confondre amb la rabosa, Tripterygion tripteronotum. Tanmateix, la femella de Tripterygion delaisi té una taca a la base de la cua. A més, T. tripteronotum viu a menys profunditat que T. delaisi i no freqüenta les costes atlàntiques.
TAXONOMIA
ANIMALIA (REGNE), CHORDATA (PHYLUM), TELEOSTEI (CLASSE), BLENNIIFORMES (ORDRE), TRIPTERYGIIDAE (FAMÍLIA), TRIPTERYGION DELAISI (ESPÈCIE).
DISTRIBUCIÓ GEOGRÀFICA
VÍDEOS
FOTOGRAFIES
PREGUNTES FREQÜENTS
Com podem identificar la Rabosa groga? Fixa’t en l’aleta dorsal dividida en 3 parts i el cos groc amb el cap negre durant la reproducció en mascles. Les femelles i els mascles no reproductors tenen tons marrons i grans barres marrons al llarg del cos. També presenta una taca negra al peduncle caudal en femelles i mascles joves. Els mascles territorials es distingeixen pel cos groc i el cap negre. Durant l’època de reproducció, el primer raig de l’aleta dorsal pot ser blavós a la punta, i damunt de l’ull hi ha un tentacle prim. Es troba en fons rocosos entre 3-20 m de profunditat.
BIBLIOGRAFIA
GBIF | Global Biodiversity Information Facility
Informes d’aplicació 2013-2018 Directiva Hàbitats i Directiva Ocells
ANEXO 1_Listado Especies Informe PS
Espècies protegides i amenaçades de la fauna autòctona a Catalunya
PECES Y CEFALOPODOS. Estrategias marinas de España
1 Retroping