Espècies Marines del Mediterrani

Thorogobius ephippiatus | Gòbit lleopard

Tornar enrere

COM LA PODEM IDENTIFICAR

  • De color blanc i gris, sovint iridiscent
  • Taques marrons grans més o menys alineades al cos
  • Taques vermelles ataronjades més petites al cap
  • Ulls verd fosc
  • Longitud màxima: 13 centímetres
  • Peix molt tímid, a la vora de falles de roca

CARACTERÍSTIQUES

Nom científic: Thorogobius ephippiatus (Lowe, 1839)
Nom comú: Gobi lleopart (CA), pez leopardo (ES), gobie léopard (FR), leopard-spotted goby, leopard goby (GB), ghiozzo leopardo, ghiozzo a macchie di leopardo (I), Leopardengrundel (D)
Grup: Peixos òssis
Tipus paisatge: El gobi lleopard es trobarà descansant en petites zones sorrenques situades a l’obaga i a les proximitats immediates d’escletxes, escletxes rocoses i coves fosques on es refugiarà a la més mínima alarma. Li agraden especialment els voladissos i les falles dels desnivells rocosos verticals. S’observarà des dels primers metres (principalment entre sis i dotze metres) fins a uns quaranta metres de profunditat.
Fondària: 
Mides: 13 cm
Distribució geogràfica: Thorogobius ephippiatus és present a la Mediterrània i també al llarg de la costa de l’Atlàntic Nord i al Canal de la Mànega, des d’Escandinàvia fins a les costes del Marroc, així com a Madeira i Canàries.

DISTRIBUCIÓ A LA NOSTRA COSTA

Sant Carles de la Ràpita, Tarragona, Tossa de Mar, Sant Feliu de Guíxols, Illa negra, Palamós, s’Encalladora, l’Estartit, Illes Medes, l’Escala, Roses i Cadaqués.

DESCRIPCIÓ

Descripció Física

Thorogobius ephippiatus és un gobi solitari immediatament identificable per la seva coloració blanca brillant, que de vegades tendeix a grisós. Els costats, puntejats amb grans taques marrons, de vegades més o menys alineades, presenten sovint reflexos blaus o grocs iridescents. A l’alçada del cap, sense escates i rematat amb dos ulls verd fosc, aquestes taques són més petites i de color ataronjat vermellós.

Aquest peix té una secció anterior més o menys cilíndrica, i el seu cos està comprimit lateralment a nivell del peduncle caudal. Com tots els gobis, el gobi lleoparddues aletes dorsals. Estan travessades per dues o tres bandes longitudinals taronges. La primera dorsal té un punt negre al marge posterior. Els pectorals, desproveïts de raigs, tenen una taca taronja. Les aletes pèlviques estan reunides ventralment cap endavant en un disc que permet que el gobi descansi a la part inferior. El costat ventral és lleuger.

Pot mesurar fins a 13 centímetres de llarg.

Alimentació

El gobi lleopard té una dieta variada i és força oportunista, com molts altres peixos: a la seva carta apareixen algues, cucs, gasteròpodes, bivalves, ous i larves diversos, i sobretot petits crustacis.

Reproducció

És una espècie gonocòrica (sexes separats) i ovípara. La maduresa sexual s’aconsegueix al voltant dels 3-4 anys. La posta tindria lloc cap al maig. Aleshores, les femelles ponen grups d’ous en coves o escletxes ocupades pels mascles (fins a 12.000 ous a l’any). Aquests últims els fecunden després amb els seus espermatozoides, i els vetllen durant la seva incubació i fins a l’eclosió. El gobi lleopard pot viure fins a nou anys.

Sistema Sensorial

Els gobis no tenen una línia lateral aparent al cos, sinó un sistema de canals sensorials al cap, que s’obren sota els ulls!

Moviment

El gobi lleopard és un nedador pobre que es desplaça pel fons amb moviments bruscos utilitzant les seves aletes pectorals que utilitza com a rems.

Comportament i Observació

Aquest peix és citat com a rar a la bibliografia naturalista. De fet, és comú però molt tímid i es refugia molt ràpidament a les escletxes, la qual cosa fa que aparentment es trobi rarament. Per observar i fotografiar aquest peix, caldrà provar una aproximació molt lenta, evitant a tota costa les bombolles i els moviments bruscos.

ESPECIES SIMILARS

Donats els dibuixos i colors de la seva lliurea, aquest gobi no es pot confondre amb cap altre. Només esmentem Thorogobius macrolepis, el gobi de gran escala, que és rar i molt més petit i que té una lliurea comparable, però les taques del qual són molt més pàl·lides.

TAXONOMIA

ANIMALIA (REGNE), CHORDATA (PHYLUM), TELEOSTEI (CLASSE), GOBIIFORMES (ORDRE), GOBIIDAE (FAMÍLIA), THOROGOBIUS EPHIPPIATUS (ESPÈCIE).

DISTRIBUCIÓ GEOGRÀFICA

VÍDEOS

FOTOGRAFIES

Fotografia feta per Bernat Garrigós a l’Escala i publicada a MINKA
Fotografia feta per Karine Manko i publicada a GBIF
PREGUNTES FREQÜENTS

Com podem identificar el Thorogobius ephippiatus? fixa’t en aquestes característiques: és de color blanc i gris, sovint amb un to iridescent. Té grans taques marrons alineades al cos i taques vermelles ataronjades més petites al cap. Els ulls són de color verd fosc, i la seva longitud màxima és de 13 cm. És un peix molt tímid que prefereix les zones de falles de roca i s’amaga en escletxes a la més mínima alarma, entre 6 i 40 metres de profunditat, especialment al Mediterrani i en parts de l’Atlàntic Nord.

POSEM EL NOSTRE GRANET D’ARENA A…. I TU TAMBÉ POTS

Tornar enrere

Següent Publicar

Anterior Publicar

Deixar una resposta

© 2024 Espècies Marines del Mediterrani

Autor AFF