COM LA PODEM IDENTIFICAR
- Franja fosca característica que travessa l’ull
- Línia lateral que s’eleva per sobre dels pectorals
- Dorsal de blau a verdós, costats i ventre blancs platejats
- Aletes fosques
- Es mou en bancs
- Aquí trobem juvenils però pot arribar a fer 2 metres d’allargada
CARACTERÍSTIQUES
Nom científic: Seriola Dumerili, Risso (1810)
Nom comú: Serviola (CA), Pez limón (ES), Sériole (FR), Amberjack, Yellowtail (GB), Leccia (IT)
Grup: Peixos
Tipus paisatge: La Serviola és un peix pelàgic d’aigües obertes que es mou en grup. També freqüenten les aigües costaneres i camuflant-se amb les salpes per caçar.
Fondària: Fins als 50 m.
Mides: Des de 25 cm per la costa. En aigües obertes de 40 cm a 2 metres i pesar fins a 50 kg.
Distribució geogràfica: Les Servioles es poden trobar a totes les aigües temperades i càlides del món. Està absent a les altes latituds.
DISTRIBUCIÓ A LA NOSTRA COSTA
Per la zona de Tarragona l’hem vist en totes les immersions. L’Ametlla de Mar, Port de l’Estany, Calafat, Sant Jordi d’Alfama, Tarragona, Punta de la Mora, Torredembarra, Calafell, Vilanova i la Geltrú, Barcelona, Mataró, Blanes, Palamós, Palafrugell, l’Estartit, Illes Medes, Roses, Cadaqués, Llançà i Colera.
DESCRIPCIÓ
La serviola és un peix gran i platejat, amb una mida que oscil·la entre els 40 cm i els 2 metres, i amb un pes que pot superar els 50 quilograms! A prop de la costa, és més habitual trobar-la amb una longitud de 30-35 cm. Presenta un dors de color blau a verdós, una mica més arrodonit que el ventre, mentre que els costats i el ventre són de color blanc platejat. Les aletes són més fosques. La línia lateral s’eleva per sobre de les aletes pectorals, i una franja fosca característica travessa l’ull, donant-li un tret distintiu.
Aquest peix és un depredador carnívor que s’alimenta principalment de peixos (com molls i bogues), crustacis i sípies.
La seva reproducció és sexual i té lloc durant la primavera i l’estiu, segons la regió. Les larves donen lloc a individus joves de color groguenc que es protegeixen aprofitant els tentacles de les meduses o altres objectes flotants, cosa que els permet créixer amb seguretat.
La servola és un peix comú a les llotges i els exemplars grans són considerats un trofeu pels pescadors submarins.
ESPECIES SIMILARS
Només hem trobat la Seriola Carpenteri (Seriola de guinea)
TAXONOMIA
ANIMALIA (REGNE), CHORDATA (PHYLUM), ACTINOPTERIGI (CLASSE), PERCIFORME (ORDRE), CARANGIDAE (FAMÍLIA), SERIOLA DUMERILI (ESPÈCIE).
DISTRIBUCIÓ GEOGRÀFICA
VÍDEOS
FOTOGRAFIES
PREGUNTES FREQÜENTS
Com podem identificar la Seriola Dumerili? Fixa’t en la franja fosca característica que travessa l’ull, un tret molt distintiu de la serviola (Seriola dumerili), així com en la línia lateral que s’eleva sobre les aletes pectorals. Aquest peix té un dors de color blau a verdós i els costats i ventre blancs platejats, amb les aletes fosques. A més, acostuma a moure’s en bancs. Els juvenils es troben a prop de la costa i poden mesurar uns 25-35 cm, però en aigües més obertes els adults poden arribar als 2 metres de llargada i pesar fins a 50 kg.
BIBLIOGRAFIA
GBIF | Global Biodiversity Information Facility
Informes d’aplicació 2013-2018 Directiva Hàbitats i Directiva Ocells
ANEXO 1_Listado Especies Informe PS
Espècies protegides i amenaçades de la fauna autòctona a Catalunya
PECES Y CEFALOPODOS. Estrategias marinas de España
MAMÍFEROS Y TORTUGAS. Estrategias marinas de España