Espècies Marines del Mediterrani

Pseudosimnia carnea | Closca d’ou vermell

Tornar enrere

COM LA PODEM IDENTIFICAR

  • Petit cargol globós de color vermellós d’1 cm.
  • Posat sobre gorgònies i coralls vermellosos.
  • En coves, buits i zones crepusculars.

CARACTERÍSTIQUES

Nom científic: Pseudosimnia carnea (Poiret, 1789)
Nom comú: Closca d’ou vermell, òvul vermell (CA), Calacolillo del coral (ES), Porcelaine du corail rouge (FR), Red dwarf ovula (GB), (I), Rotes vogelei, rote elschnecke (D)
Grup: 
Tipus paisatge: Al circalitoral i la plataforma continental, ocasionalment en algunes zones crepusculars de l’infralitoral. Coves, buits i també sobre octocoralls. Sol viure sobre el corall vermell
Fondària: 20-200 m
Mides: 11 mm
Distribució geogràfica: De les Açores al Mediterrani, del Cantàbric a Canàries, al Senegal

DISTRIBUCIÓ A LA NOSTRA COSTA

A l’Estartit.

DESCRIPCIÓ

És un cargol de fins a 15 mm de longitud. Bufadet, infladet degut a que la última volta de la closca l’envolta. Els extrems són allargats. L’obertura és allargada, estreta i corva. El peristoma posseeix una callositat que s’extén pel llavi extern i intern. El llavi extern és com a dentat i es prollonga fins a l’exterior.

El color sol ser rosat, moltes vegades aquest color és de to fosc i sembla veure’s una franja. La longitud màxima és de 11 mm.

Els Ovulids són mol·luscs carnívors que s’alimenten dels pòlips i teixits d’Anthozoa (igual que els gèneres Cyphoma i Pseudocyphoma). Viuen i mengen corals tous i plomes de mar, i en general són considerats com a ectoparàsits d’aquests organismes colonials sèssils, als quals estan ancorats per un peu llarg i estret. Aquesta especialització extrema en el règim alimentari ha provocat importants modificacions morfològiques a la seva ràdula. Això és degut al fenomen de l’homocromia alimentària, obtenint el mateix color que l’amfitrió. Aquest fenomen els dóna una notable capacitat de camuflatge.

ESPECIES SIMILARS

Aquesta especie es pot confondre amb:

  • Simnia spelta (Linnaeus, 1758), símnia blanca a salmó (també anomenada ou blanc). De closca lluent, afilada, blanca amb extrems punxeguts, allargada i sòlida
  • Simnia patula (Banderin, 1777). Aquesta símnia, de color blanc a groc, o fins i tot rosa segons l’hoste on es trobi, té una closca més gran, amb una obertura àmplia, que la distingeix d’altres simnies europees. Simnia patula viu a les costes atlàntiques a l’hidroide Tubularia indivisa, l’alcionid Alcyonium digitatum i la gorgònia Eunicella verrucosa , així com en algunes altres colònies d’antozous.
  • Pedicularia sicula (Swainson, 1840) es limita a la part més meridional de la conca mediterrània.

TAXONOMIA

ANIMALIA (REGNE), MOLLUSCA (PHYLUM), GASTROPODA (CLASSE), LITTORINIMORPHA (ORDRE), OVULIDAE (FAMÍLIA), PSEUDOSIMNIA CARNEA (ESPÈCIE).

DISTRIBUCIÓ GEOGRÀFICA

VÍDEOS

FOTOGRAFIES

Fotografia extreta del perfil de Oceana Europe a Flickr
Fotografia feta per Leopoldo Moro i publicada a Repromar
Fotografia feta per Susanne Spindler i publicada a Repromar a 20 m de profunditat a les Canàries
PREGUNTES FREQÜENTS

Com podem identificar la Pseudosimnia carnea? Fixa’t en aquest petit cargol globós de color vermellós que mesura al voltant de 1 cm de llargada. El seu cos es troba sobre gorgònies i coralls vermellosos, especialment a zones crepusculars o dins de coves i buits. La seva closca és bufada i inflada, amb la última volta que l’envolta. El color rosat de la closca és sovint de to fosc amb una franja visible. Aquest cargol és un carniçer, especialitzat en alimentar-se de pòlips i teixits d’Anthozoa.

POSEM EL NOSTRE GRANET D’ARENA A…. I TU TAMBÉ POTS

Tornar enrere

Següent Publicar

Anterior Publicar

Deixar una resposta

© 2024 Espècies Marines del Mediterrani

Autor AFF