Espècies Marines del Mediterrani

Prostheceraeus moseleyi | Planària maculata

Tornar enrere

COM LA PODEM IDENTIFICAR

  • Cuc pla de 3 a 4 cm de llarg
  • De color blanc lletós, cru a gris, tacat de taques blanques i fossques
  • Voraviu de color marró ataronjat i groc
  • 2 tentacles morats al davant
  • Se la troba sovint prop de les ascidies.

CARACTERÍSTIQUES

Nom científic: Prostheceraeus moseleyi (Lang, 1884)
Nom comú:  Planària maculata (CA), Planaria maculata (ES), Planaire tachetée(FR), Spotted flat-worm (GB), Planaria maculata, verme piatto di Moseley (I), Gefleckter Bandplanarie (D)
Grup: Platelmints. Planàries.
Tipus paisatge: Es tracta d’una espècie bentònica de poca profunditat, que li agraden principalment els fons rocosos, però també coral.ígens, algues calcàries, esponges i algues, sovin t prop dels ascidis dels quals s’alimenta gairebé exclusivament.
Fondària: De 0 a 30 m
Mides: 3-4 cm
Distribució geogràfica: Se la troba a la costa atlàntica des de l’illa de Ouessant fins al sud del golf de Biscaia, i també és molt present a la Mediterrània.

DISTRIBUCIÓ A LA NOSTRA COSTA

Està documentada a Mataró, a Sant Andreu de Llavaneres, a Palamós, a les Illes Medes, a Roses, Cadaqués, Colera i Portbou.

DESCRIPCIÓ

Prostheceraeus moseleyi és un cuc pla amb un cos frondós i ovalat la longitud del qual varia entre 3 i 4 centímetres. El seu color general és blanc lletós, ​​de cru a grisenc, tacat de taques blanques i nombroses taques fosques petites, malves o negres, una mica més allargades al centre del cos. La vora del cuc és ondulada i voraviu de marró ataronjat i groc. Anteriorment, la part del cap està coronada per dos tentacles morats. Els tentacles morats anteriors tenen una funció tàctil i són més o menys sensibles a la llum. El costat ventral més lleuger està cobert de cilis la vibració dels quals, associada a l’ondulació de la vora del cos, permet a l’animal moure’s, gatejar-se o nedar.

La planària maculata és una espècie depredadora i carnívora: s’alimenta d’ascidis, principalment de la Clavelina lepadiformis.
La boca és ventral i situada al mig del cos. El tub digestiu és cec: en absència de l’anus, els residus s’eliminen per la boca o pel tegument. El tub digestiu es ramifica per tot el cos per lliurar nutrients directament als òrgans perquè no hi ha sistema circulatori (la respiració es produeix per difusió).

El mode de reproducció és el de totes les planàries: els individus són hermafrodites (tant mascles com femelles). L’esperma s’intercanvia entre les dues planàries i s’emmagatzema. Després, cada individu produeix òvuls que seran fecundats dins del cos amb l’esperma emmagatzemat. Aquesta particularitat s’anomena protandria: els òvuls es produeixen després de l’intercanvi d’espermatozoides per evitar l’autofecundació.

Les planàries també tenen una capacitat de regeneració molt alta: una planària tallada pot reconstruir la part que falta. Gràcies a aquesta capacitat, les planàries es poden reproduir per fisiparitat (un individu en produeix dos dividint-se).

ESPECIES SIMILARS

Possiblement podríem confondre aquesta espècie amb altres espècies del gènere Prostheceraeus ( P. giesbrechtii , P. vittatus ), però aquestes últimes no tenen un voraviu groc-marró, i estan cobertes de línies contínues i no de taques.

La varietat gris fosc és, segons alguns autors, una altra espècie, Eurylepta cornuta …

TAXONOMIA

ANIMALIA (REGNE), PLATYHELMINTHES (PHYLUM), TURBELLARIA (CLASSE), POLYCLADIDA (ORDRE), EURYLEPTIDAE (FAMÍLIA), PROSTHECERAEUS MOSELEYI (ESPÈCIE).

DISTRIBUCIÓ GEOGRÀFICA

VÍDEOS

FOTOGRAFIES

Fotografia extreta del perfil de dunken mcleod a Flickr
Fotografia extreta del perfil de dunken mcleod a Flickr
Fotografia extreta del perfil de Géry Parent a Flickr
POSEM EL NOSTRE GRANET D’ARENA A… . I TU TAMBÉ POTS

Tornar enrere

Següent Publicar

Anterior Publicar

Deixar una resposta

© 2024 Espècies Marines del Mediterrani

Autor AFF