Espècies Marines del Mediterrani

Pomatoschistus bathi | Gobi de sorra

Tornar enrere

COM LA PODEM IDENTIFICAR

  • Cos cilíndric de 3 cm, més o menys translúcid
  • Espina dorsal predominantment blanca al primer terç del cos després negre fins a la cua
  • Gola i ventre blancs
  • 5 clapes clares a l’esquena i una taca negra al peduncle caudal.
  • Triangle negre invertit els costats i una Y vermellosa a la coberta

CARACTERÍSTIQUES

Nom científic: Pomatoschistus bathi (Miller, 1982)
Nom comú: Gòbi de sorra, gobi de Bath (CA), Gobi de Bath (ES), Gobie de bath (FR), Bath’s goby (GB), Ghiozzetto di Crimea (I), Bath-Grundel (D)
Grup: Peixos ossis
Tipus paisatge: El gobi de sorra es troba en fons tous (sorra fina, sorra gruixuda o sorrenc-fangosa) entre 5 i 15 m de profunditat. Les cries de vegades neden uns quants centímetres per sobre del fons.
Fondària: 5 i 15 m
Mides: 3 cm
Distribució geogràfica: És una espècie endèmica de la Mediterrània però amb una distribució fragmentada. S’ha observat al nord de la Mediterrània a Espanya (Illes Balears, Costa Brava), a França, a Itàlia, a l’Adriàtic, a Turquia i al al nord-oest del mar Negre.

DISTRIBUCIÓ A LA NOSTRA COSTA

Ametlla de mar, Cambrils, Tossa de mar, Cadaqués, Portlligat i Llançà.

DESCRIPCIÓ

Pomatoschistus bathi és un petit gobi amb un cos cilíndric que arriba als 3 cm de llarg. El cos és més o menys translúcid en la seva part dorsal i deixa al descobert la columna vertebral. És predominantment blanc al primer terç del cos i després negre fins a la cua. La gola i el ventre són blancs. Hi ha cinc clapes lleugeres a l’esquena, la primera a nivell de la primera aleta dorsal i la darrera a nivell del peduncle caudal. Aquest està marcat amb un punt negre. Sota cada cadira, als costats, hi ha una marca negra en forma de triangle invertit. Entre els punts d’aquests triangles veiem 2 marques blanques. A nivell de l’opercle es veu una Y generalment vermellosa. Sota cada ull hi ha una marca negra vertical, més visible en adults.

Les aletes són translúcides i la base dels raigs pectorals és blanca. Les aletes pèlviques es fusionen en un disc. La cua és arrodonida. A l’Adriàtic, les aletes dorsals tenen línies fosques o clares.

Té els ulls saltons molt junts i el musell amb prou feines marcat. Una petita taca blanca central es troba darrere dels ulls. En les femelles, el ventre és més opac i groc. El cos està cobert de petites escates ctenoides excepte el clatell i la gola que estan nus. El gobi de sorra s’alimenta de petits crustacis bentònics (ostràcodes, copèpodes) així com de petits peixos.

És una espècie gonocòrica: els sexes estan separats. La reproducció té lloc a l’estiu. La primera aleta dorsal consta de 5 a 6 espines, la segona d’1 espina i de 7 a 9 espines toves.

Acostumen a viure poc més d’1 any.

ESPECIES SIMILARS

No sempre és molt fàcil diferenciar in situ els gobis del gènere Pomatoschistus.

A la sorra també trobem:
El gobi Pomatoschistus quagga és un gobi nedador que es troba generalment uns centímetres per sobre del fons. La part posterior té 4 clapes grisenques i els laterals 4 barres negres. És una espècie mediterrània.

El gobi Pomatoschitus marmoratus sobre substrat gruixut presenta 6 clapes grises que superen una taca negra. El cos no és translúcid i no revela la columna vertebral. Es troba a la Mediterrània.

El gobi Pomatoschistus pictus té 4 clapes clares a la part posterior i 4 taques dobles als costats. La seva aleta dorsal té taques negres alineades. No supera els 6 cm. És una espècie més aviat atlàntica.

El gobi Deltentosteus quadrimaculatus té 4 taques als seus costats i una taca negra a la primera aleta dorsal. La primera dorsal és molt allargada i punxeguda en els mascles. És una espècie mediterrània i de l’Atlàntic proper.

El gobi Deltentosteus collonianus té un color més vermellós amb 5 clapes blanques a l’esquena. És una espècie mediterrània poc observada.

Les espècies següents són de color sorra, sense taques negres als costats:

El gobi Pomatoschistus minutus és de color sorra uniforme i amb una taca negra a la part posterior de la primera aleta dorsal. És una espècie més comuna a les costes atlàntiques europees.

El gobi Pomatoschistus microps té un musell més rodó, un color sorra i una taca fosca a la base de les aletes pectorals. Espècie atlàntica, és rara a les costes mediterrànies.

TAXONOMIA

ANIMALIA (REGNE), CHORDATA (PHYLUM), TELEOSTEI (CLASSE), GOBIIFORMES (ORDRE), GOBIIDAE (FAMÍLIA), POMATOSCHISTUS BATHI (ESPÈCIE).

DISTRIBUCIÓ GEOGRÀFICA

VÍDEOS

FOTOGRAFIES

Fotografia feta per Eduard Marquès el Març 2024 i publicada a GBIF
Fotografia feta per Xavier Rufray l’abril de 2023 i publicada a GBIF
PREGUNTES FREQÜENTS

Com podem identificar el Pomatoschistus bathi? Fixa’t en el cos cilíndric d’uns 3 cm, més o menys translúcid, amb la espina dorsal blanca al primer terç i negra fins a la cua. La gola i el ventre són blancs, i a l’esquena hi ha 5 clapes clares, amb una taca negra al peduncle caudal. Als costats, presenta un triangle negre invertit i una Y vermellosa a l’opercle. La cua és arrodonida i les aletes són translúcides. La marca negra vertical sota cada ull és més visible en adults. Es troba en fons tous a 5-15 m de profunditat.

POSEM EL NOSTRE GRANET D’ARENA A…. I TU TAMBÉ POTS

Tornar enrere

Següent Publicar

Anterior Publicar

Deixar una resposta

© 2024 Espècies Marines del Mediterrani

Autor AFF