Espècies Marines del Mediterrani

Phyllangia americana mouchezii | Corall colonial fosc

Tornar enrere

COM LA PODEM IDENTIFICAR

  • Tentacles de 10 mm de llarg amb petites berruges blanques
  • Forma colònies incrustades a arbustives
  • De color marró vermellós i alguns septes blancs.
  • Els juvenils son més rodons i més ovalats els individus grans.

CARACTERÍSTIQUES

Nom científic: Phyllangia americana mouchezii (Lacaze-Duthiers, 1897)
Nom comú:  (CA), Coral colonial oscuro (ES), Sombre (FR), Dark colonial coral (GB), Madrepora di Mouchez (I), (D)
Grup: Cnidaris – Hexacoralls – Madrèpores
Tipus paisatge: Es troba a les parets verticals, sota voladissos i a l’entrada de les coves generalment a poca profunditat.
Fondària: 1 a 50 m
Mides:  10 mm
Distribució geogràfica: Es troba a tot el Mediterrani i l’Atlàntic oriental, des de Portugal fins al Senegal, incloent Madeira i Canàries.

DISTRIBUCIÓ A LA NOSTRA COSTA

Llafranc, Illes Medes i Roses.

DESCRIPCIÓ

Phyllangia americana moulinzii forma colònies incrustades a arbustives o poc ramificades. Les polipierites poden ser curtes o cilíndriques. Els calzes són circulars en individus joves i més o menys ovalats en individus més grans. En colònies ramificades, generalment s’observa la brotació a la base de la polipierita principal. Els septes són prominents. El color de la polipierita és marró vermellós i alguns septes són blancs. En els calzes de 10 mm de diàmetre, hi ha 48 septes, disposats en 4 cicles. En individus més grans, hi ha un 5è cicle incomplet de septes. Els septes del primer cicle són clars i més desenvolupats que els dels altres cicles, però aquesta diferència s’esvaeix en els individus grans. La colum·la és generalment clarament visible, en forma de con a la part central de la polipierita. Els septes, especialment els del primer cicle, s’uneixen directament a la colum·la.

Els tentacles mesuren aproximadament 10 mm de llarg. Són translúcids, blanquinosos, marronosos però la majoria de les vegades verdosos, amb nombroses petites berrugues blanques i que acaben en una petita bola blanca.

No hi ha dades sobre la nutrició de Phyllangia americana moulinzii, però aquest corall s’ha d’alimentar de petites preses que porta el corrent i que són capturades pels tentacles dels pòlips. Les preses estan paralitzades pel verí dels cnidòcits, cèl·lules urticants presents als tentacles.

Phyllangia americana moulinzii és una mardèpora colonial. La reproducció asexual es produeix per brotació de la làmina basal incrustant o de la base de les polipierites. Hi ha, doncs, colònies ramificades.
La reproducció sexual no s’ha estudiat mai, però semblaria lògic que pogués existir i això es recolzaria en el fet que hi ha colònies aïllades en una gran àrea geogràfica.

Phyllangia americana moulinzii pot ser parasitat per petits crustacis cirípedes com Boscia anglicum .
Es va confirmar l’absència d’algues simbiòtiques, zooxantelles, per a aquesta espècie.

ESPECIES SIMILARS

Phyllangia americana: única colònia incrustante, present a l’Atlàntic occidental, des de Carolina del Nord (EUA) fins al Brasil.

Hi ha altres espècies del gènere Phyllangia , presents al Pacífic ( P. dispersa , P. papuensis ).
Als països europeus també trobem:

Polycyathus muellerae: diàmetre més curt (6 mm enfront de 10 mm), pòlips també més curts (3-4 mm enfront de 10 mm), colònia mai ramificada, cavitat fosca al centre del calze en lloc d’una columèl·la cònica clara. P. muellerae es troba principalment al sostre de les coves, mentre que Phyllangia bouchezii prefereix les parets verticals.

Caryophyllia sp: les espècies d’aquest gènere són molt difícils de diferenciar. A diferència de Phyllangia moulinzii , són madrèpores solitàries. Els septes de la primera i segona ronda, 12 en total, són de la mateixa mida, arrodonits, blancs i més desenvolupats que els altres.

Hoplangia durothrix: diàmetre més petit (< 6 mm), les colònies sovint tenen una forma més o menys esfèrica i els tentacles són més curts

Cladocora caespitosa: colònies sovint de forma massiva, arribant als 50 cm. Presència d’algues simbiòtiques (zooxantel·les) als teixits la qual cosa explica que es tracti d’una espècie fotòfila que no es trobarà a les coves ni sota voladissos.

TAXONOMIA

ANIMALIA (REGNE), CNIDARIA (PHYLUM), HEXACORALLIA (CLASSE), SCLERACTINIA (ORDRE), CARYOPHYLLIIDAE (FAMÍLIA), PHYLLANGIA AMERICANA MOOUCHEZII (ESPÈCIE).

DISTRIBUCIÓ GEOGRÀFICA

VÍDEOS

FOTOGRAFIES

Fotografia feta per Sylvain le Bris a l’Estartit el novembre del 2022 i publicada a GBIF
POSEM EL NOSTRE GRANET D’ARENA A…. I TU TAMBÉ POTS

Tornar enrere

Següent Publicar

Anterior Publicar

Deixar una resposta

© 2024 Espècies Marines del Mediterrani

Autor AFF