Espècies Marines del Mediterrani

Peltaster placenta | Estrella de disc

Tornar enrere

COM LA PODEM IDENTIFICAR

  • Potes calcificades de color vermell rosat (1-10 mm)
  • Potes curtes, irregulars i punxegudes
  • Textura porosa 
  • Pseudòpodes filamentosos incolors

CARACTERÍSTIQUES

Nom científic: Pelastes placenta (Müller & Troschel, 1842) 
Nom comú: Estrella de disc (CA), x (ES), x (GB), x (I))
Grup: Estrella de mar
Tipus paisatge: Immersió fonda
Fondària: A partir dels 20 m
Mides:  Fins a 20 cm
Distribució geogràfica: Espècie present principalment al Mediterrani més aviat meridional i oriental, al sud de l’Adriàtic i al mar Tirrè. També s’informa a l’Atlàntic des del Cantàbric fins al Senegal. A les costes franceses és poc freqüent. A través del canal de Suez, va entrar al mar Roig.

DISTRIBUCIÓ A LA NOSTRA COSTA

DESCRIPCIÓ

Es diu que aquesta estrella viu, sovint, entre 40 i 120 m, però les profunditats extremes on pot viure són de 10 a 500 m. Li agraden els fons solts, gravosos, sorrencs o fangosos, per sota del límit inferior dels llits d’herbes marines, però també es poden veure a les deixalles.

Aquesta estrella es reconeix fàcilment per la seva característica forma pentagonal , els braços no són molt marcats i sempre apareix força gruixuda . La superfície dorsal mostra poques plaques esquelètiques, però clarament visibles, de grans dimensions en comparació amb les altres estrelles. Aquestes plaques presenten una granulació fina. Sovint és de color vermell ataronjat , però pot aparèixer marró o groc. De vegades hi ha zones de color més vives entre els braços (aquest aspecte també pot ser causat per variacions de color a causa de la separació de les plaques esquelètiques durant la deformació del cos).

L’estrella de disc o també anomenada coixí, està vorejada per un conjunt de plaques grans i clarament que formen una vora perifèrica . La cara inferior és de color més clar.

ESPECIES SIMILARS

La placenta Anseropoda (Pennant, 1777) és molt més prima i no presenta aquestes plaques dorsals.Asterina gibbosa (Pennant, 1777) també és una estrella pentagonal però és més gruixuda, la seva cara dorsal té un aspecte aspre, té una tonalitat molt diferent i no té cordó a les plaques marginals.

TAXONOMIA

ANIMALIA (REGNE), ECHINODERMATA (PHYLUM), ASTEROIDEA (CLASSE), VALVATIDA (ORDRE), GONIASTERIDAE (FAMÍLIA), PELTASTER PLACENTA (ESPÈCIE).

DISTRIBUCIÓ GEOGRÀFICA

VÍDEOS

FOTOGRAFIES

Fotografia extreta del perfil de Alfiero Brisotto a Flickr
Fotografia extreta del perfil de Alfiero Brisotto a Flickr
Fotografia de Guille Marín, presa a Blanes el 2019
Fotografia extreta del perfil de Alfiero Brisotto a Flickr
PREGUNTES FREQÜENTS

Com podem identificar la Pelaster placenta? És una estrella petita de fins a 20cm., de color vermell/rosat i textura porosa.

POSEM EL NOSTRE GRANET D’ARENA A… . I TU TAMBÉ POTS

Tornar enrere

Següent Publicar

Anterior Publicar

Deixar una resposta

© 2024 Espècies Marines del Mediterrani

Autor AFF