Espècies Marines del Mediterrani

Peltaster placenta | Estrella de disc

Tornar enrere

COM LA PODEM IDENTIFICAR

  • Potes calcificades de color vermell rosat (1-10 mm)
  • Potes curtes, irregulars i punxegudes
  • Textura porosa 
  • Pseudòpodes filamentosos incolors

CARACTERÍSTIQUES

Nom científic: Pelastes placenta (Müller & Troschel, 1842) 
Nom comú: Estrella de disc (CA), x (ES), x (GB), x (I))
Grup: Estrella de mar
Tipus paisatge: Immersió fonda
Fondària: A partir dels 20 m
Mides:  Fins a 20 cm
Distribució geogràfica: Espècie present principalment al Mediterrani més aviat meridional i oriental, al sud de l’Adriàtic i al mar Tirrè. També s’informa a l’Atlàntic des del Cantàbric fins al Senegal. A les costes franceses és poc freqüent. A través del canal de Suez, va entrar al mar Roig.

DISTRIBUCIÓ A LA NOSTRA COSTA

Blanes

DESCRIPCIÓ

Es diu que aquesta estrella viu, sovint, entre 40 i 120 m, però les profunditats extremes on pot viure són de 10 a 500 m. Li agraden els fons solts, gravosos, sorrencs o fangosos, per sota del límit inferior dels llits d’herbes marines, però també es poden veure a les deixalles.

Aquesta estrella es reconeix fàcilment per la seva característica forma pentagonal, els braços no són molt marcats i sempre apareix força gruixuda. La superfície dorsal mostra poques plaques esquelètiques, però clarament visibles, de grans dimensions en comparació amb les altres estrelles. Aquestes plaques presenten una granulació fina. Sovint és de color vermell ataronjat, però pot aparèixer marró o groc. De vegades hi ha zones de color més vives entre els braços (aquest aspecte també pot ser causat per variacions de color a causa de la separació de les plaques esquelètiques durant la deformació del cos).

L’estrella de disc o també anomenada coixí, està vorejada per un conjunt de plaques grans i clarament que formen una vora perifèrica. La cara inferior és de color més clar.

ESPECIES SIMILARS

La placenta Anseropoda (Pennant, 1777) és molt més prima i no presenta aquestes plaques dorsals. Asterina gibbosa (Pennant, 1777) també és una estrella pentagonal però és més gruixuda, la seva cara dorsal té un aspecte aspre, té una tonalitat molt diferent i no té cordó a les plaques marginals.

TAXONOMIA

ANIMALIA (REGNE), ECHINODERMATA (PHYLUM), ASTEROIDEA (CLASSE), VALVATIDA (ORDRE), GONIASTERIDAE (FAMÍLIA), PELTASTER PLACENTA (ESPÈCIE).

DISTRIBUCIÓ GEOGRÀFICA

VÍDEOS

FOTOGRAFIES

Fotografia extreta del perfil de Alfiero Brisotto a Flickr
Fotografia extreta del perfil de Alfiero Brisotto a Flickr
Fotografia de Guille Marín, presa a Blanes el 2019
Fotografia extreta del perfil de Alfiero Brisotto a Flickr
PREGUNTES FREQÜENTS

Com podem identificar la Pelaster placenta? Fixa’t en les potes calcificades de color vermell rosat que mesuren entre 1-10 mm, són curtes, irregulars i punxegudes, amb una textura porosa. També presenta pseudòpodes filamentosos incolors. Aquesta espècie, la Pelastes placenta, es caracteritza per la seva forma pentagonal, amb braços poc marcats i una aparença grassa. La superfície dorsalplaques esquelètiques grans i granulades que són de vermell ataronjat, però també poden ser marró o groc. El seu color pot variar, mostrant zones més vives entre els braços. A més, el seu contorn està delimitat per plaques grans i visibles que formen una vora perifèrica, mentre que la cara inferior és més clara. Es pot trobar a fons entre 20 i 500 m en fons sorrencs, fangosos o gravosos, i és habitual al Mediterrani i a les costes de l’Atlàntic.

POSEM EL NOSTRE GRANET D’ARENA A… . I TU TAMBÉ POTS

Tornar enrere

Següent Publicar

Anterior Publicar

Deixar una resposta

© 2024 Espècies Marines del Mediterrani

Autor AFF