Espècies Marines del Mediterrani

Parablennius Rouxi | Bavosa blanca

Tornar enrere

COM LA PODEM IDENTIFICAR

  • Peix petit, 8 cm màxim
  • Aleta dorsal molt llarga i recta
  • Color del cos beix clar amb una franja longitudinal fosca
  • Presència de tentacles oculars
  • Fines línies blaves al musell

CARACTERÍSTIQUES

Nom científic: Parablennius Rouxi, Cocco (1833)
Nom comú: Bavosa blanca, bavosa de banda negra (CA), Babosa de banda oscura, babosa de Roux (ES), Blennie de roux (FR), Striped blenny (GB), Bausa janca, bavosa bianca (I)
Grup: Peixos
Tipus paisatge: Immersió poc fonda. Viuen al bentos (damunt del substrat) i es desplacen amb moviments serpentejants. Sobre substrats durs, com roques llises i rases a poca profunditat o sobre coral·ligens. Són molt curiosos i atrevits.
Fondària: Es troba de 3 a 40 metres.
Mides:  Fins a 8 cm
Distribució geogràfica:  Al llarg de la Mediterrània fins les illes gregues, Atlàntic oriental limitat al sud de Portugal.

DISTRIBUCIÓ A LA NOSTRA COSTA

Per tota la costa Tarragonina. Des de l’Ametlla fins a Tarragona. També se l’ha vist a Barcelona, Badalona, Mataró, Blanes, Tossa de Mar, Palamós, Palafrugell, l’Estartit, Illes Medes, l’Escala, Roses, Cadaqués, Port de la Selva i Colera.

DESCRIPCIÓ

La bavosa blanca és un peix petit de fins a 8 cm de llarg, amb una sola aleta dorsal molt llarga i gairebé recta. L’aleta anal és més llarga que la meitat del cos. El cos i el cap són allargats i prims. El color del cos és típicament de color marró clar amb una franja longitudinal fosca que va des del front fins a l’aleta caudal. Damunt dels ulls hi ha tentacles oculars amb 3 o 4 branques, la primera és més llarga que les altres. Aquests tentacles són més llargs en el mascle que en la femella, i els mascles tenen, d’altra banda, una taca de color verd a blau-negre a la part davantera de l’aleta dorsal. Fines ratlles blaves cobreixen el musell.

El Parablennius rouxi s’alimenta d’algues, crustacis copèpodes i cucs poliquets. És un peix tímid i a la vegada molt territorial. Endèmic del Mediterrani.

La reproducció té lloc entre maig i juliol. Els mascles prenen possessió d’un forat estret i cortejan les femelles saltant cap endavant i cap enrere del forat i nedant en posició vertical. Diverses femelles poden venir a posar ous al forat. Aleshores els mascles tenen cura dels ous. Les larves eclosionen al cap de 19 dies, s’uneixen al zooplàncton durant uns dies i després s’instal·len al fons.

ESPECIES SIMILARS

Parablennius rouxi es pot confondre amb la bavosa de plomall, Parablennius pilicornis, quan aquest últim adopta els seus colors de bandes fosques. Tanmateix, la bavosa té un cos i un cap molt més grans.

El Parablennius rouxi també es pot confondre amb el gòbi ratllat (Gobius vittatus), però aquest té dues aletes dorsals i manca de tentacles supraoculars.

TAXONOMIA

ANIMALIA (REGNE), CHORDATA (PHYLUM), ACTINOPTERYGII (CLASSE), PERCIFORMES (ORDRE), BLENNIIDAE (FAMÍLIA), PARABLENNIUS ROUXI (ESPÈCIE).

DISTRIBUCIÓ GEOGRÀFICA

Mapa extret de GBIF

VÍDEOS

FOTOGRAFIES

Curiosa imatge del Parablennius Rouxi amb un poll de mar (paràsit Anilocra). Imatge extreta del perfil de Flicer zzzzlu
Detall del tentacles oculars. Fotografia extreta del perfil de Flickr Walter Bassi
Detall del perfil blau de l’aleta dorsal. Fotografia extreta del perfil de Flickr Fernando Iglesias
Fotografia extreta del perfil de Rufo Andrea a Flickr
PREGUNTES FREQÜENTS

Com el podem identificar? Fixa’t en les següents característiques per identificar aquesta espècie: és un peix petit que no supera els 8 cm, amb una aleta dorsal molt llarga i recta. El seu cos és de color beix clar amb una franja longitudinal fosca que va des del cap fins a la cua. Té tentacles oculars sobre els ulls, amb 3 o 4 branques, sent els del mascle més llargs. El musell presenta fines línies blaves i els mascles tenen una taca verda o blau-negre a la part davantera de l’aleta dorsal.

Diferències entre el Parablennius Vittatus i el Parablennius Rouxi: El P. Vittatus no té tentacles oculars i l’antifaç és triangular quan amb el P.Rouxi la franja és recte.

POSEM EL NOSTRE GRANET D’ARENA A…. I TU TAMBÉ POTS

Tornar enrere

Següent Publicar

Anterior Publicar

Deixar una resposta

© 2024 Espècies Marines del Mediterrani

Autor AFF