Espècies Marines del Mediterrani

Octocoralls

Els octocorals o octocoralaris ( Octocorallia ), també coneguts com a alcionaris ( Alcyonaria ), són una subclasse de cnidaris antozoos majoritàriament colonials.

Aquesta subclasse abasta els denominats corals tous, les gorgònies, les plomes de mar.

Els coralls tous: Els halciones formen colònies incrustades o erectes que poden regular la quantitat d’aigua continguda en els seus teixits, cosa que els permet posar-se erectes o, per contra, “armargir-se”. Per aquesta raó els halcyons també s’anomenen coralls tous. Tenen pòlips amb vuit tentacles amb branques fines: pinnules.

Les gorgònies: Són ben conegudes pels bussejadors. Aquestes colònies molt ramificades poden assolir grans mides. El seu esquelet és flexible i resistent. En general, les colònies es disposen en un mateix pla perpendicular al corrent, per facilitar la recollida de partícules d’aliment. Les Gorgonàries també contenen l’antic ordre dels Corallidae, o autèntics coralls, l’endoesquelet compacte dels quals està enriquit en esclerites. És a aquest grup al qual pertanyen moltes espècies tropicals i d’esculls amb múltiples formes i colors. Les gorgònies tenen pòlips amb vuit tentacles equipats amb branques fines: pínnules.

Plomes de mar: Les penatularies són cnidaris colonials que viuen ancorats al sediment per un peduncle. Aquesta està superada per una massa axial carnosa, sobre la qual s’implanten lateralment nombroses fulles que porten els pòlips. Estan representats per veretillas i pennatules (plomes marines). Aquestes colònies, generalment visibles de nit, són capaces de retorçar els moviments i poden enterrar-se al sediment. Els seus pòlips tenen vuit tentacles amb branques fines: pinnules.

Estoloníferes: Hi ha altres tres grups menors d’Octocorals. Les estoloníferes són octocorals colonials els pòlips dels quals estan connectats per un estoló còrny que s’adhereix al substrat . Aquest estoló aixeca beines tubulars dins de les quals els pòlips es poden retreure. Els heliopòrids i els telestacis només estan representats per unes poques espècies tropicals, com el corall blau . Tots aquests organismes tenen pòlips de vuit tentacles amb ramificacions fines: pínnules.

CORALLS TOUS

Els halciones formen colònies incrustades o erectes que poden regular la quantitat d’aigua continguda en els seus teixits, cosa que els permet posar-se erectes o, per contra, retraure. Per aquesta raó els halcyons també s’anomenen coralls tous. Tenen pòlips amb vuit tentacles amb branques fines: pinnules.

GORGÒNIES

Són ben conegudes pels bussejadors. Aquestes colònies molt ramificades poden assolir grans mides. El seu esquelet és flexible i resistent. En general, les colònies es disposen en un mateix pla perpendicular al corrent, per facilitar la recollida de partícules d’aliment. Les Gorgonàries també contenen l’antic ordre dels Corallidae, o autèntics coralls, l’endoesquelet compacte dels quals està enriquit en esclerites. És a aquest grup al qual pertanyen moltes espècies tropicals i d’esculls amb múltiples formes i colors. Les gorgònies tenen pòlips amb vuit tentacles equipats amb branques fines: pínnules.

PLOMES DE MAR

Les penatularies són cnidaris colonials que viuen ancorats al sediment per un peduncle. Aquesta està superada per una massa axial carnosa, sobre la qual s’implanten lateralment nombroses fulles que porten els pòlips. Estan representats per veretillas i pennatules (plomes marines). Aquestes colònies, generalment visibles de nit, són capaces de retorçar els moviments i poden enterrar-se al sediment. Els seus pòlips tenen vuit tentacles amb branques fines: pinnules.

ESTONOLIFERES

Hi ha altres tres grups menors d’Octocorals. Les estoloníferes són octocorals colonials els pòlips dels quals estan connectats per un estoló còrny que s’adhereix al substrat . Aquest estoló aixeca beines tubulars dins de les quals els pòlips es poden retreure. Els heliopòrids i els telestacis només estan representats per unes poques espècies tropicals, com el corall blau . Tots aquests organismes tenen pòlips de vuit tentacles amb ramificacions fines: pínnules.

© 2024 Espècies Marines del Mediterrani

Autor AFF