COM LA PODEM IDENTIFICAR
- Musell prominent i arrodonit, semblant al bec d’una àguila (d’aquí el nom).
- Ulls grans i destacats a banda i banda del cap.
- Cos pla i forma de rombe, amb ales (aletes pectorals) amples i punxegudes.
- Cara dorsal fosca (marró fosc o negra) i cara ventral blanca.
- Cua llarga i prima, en forma de fuet, sovint dues vegades més llarga que el cos.
- Espina verinosa a la cua (1 o 2), darrere de l’aleta dorsal.
- Sense aleta caudal visible, però sí una aleta dorsal petita i reculada.
- Mida considerable: pot arribar a 1 metre d’envergadura i fins a 1,8 m de llargada.
- Neda amb moviment elegant i ondulant, com si “volés” sota l’aigua.
- Sovint en aigües properes al fons sorrenc o fangós (bentopelàgica).
CARACTERÍSTIQUES
Nom científic: Myliobatis aquila (Linnaeus, 1758)
Nom comú: Milana comuna, bon Jesús (CA), águila marina, gallardón (ES), rale aigle, mourine, aigle de mer (FR), eagle ray, common eagle ray (GB), aquila di mare (I), adlerrochen (D)
Grup: Peixos cartilaginosos
Tipus paisatge: Habita principalment fons sorrencs i fangosos de zones costaneres, sovint acompanyats de praderies de posidònia, entre la superfície i uns 100 metres de profunditat, tot i que pot arribar fins als 300 metres. És una espècie bentopelàgica, la qual cosa significa que, tot i preferir la proximitat del fons, es desplaça activament a diferents nivells de la columna d’aigua. Durant el busseig recreatiu, pot observar-se no només planant elegantment prop del fons, sinó també a pocs metres de la superfície o “volant” al voltant de derelictes i estructures artificials, aprofitant aquests entorns com a llocs d’alimentació o pas. Aquest comportament dinàmic la fa especialment visible en immersions en aigües obertes i clares.
Fondària: Habita a profunditats compreses entre la superfície i aproximadament 300 metres, tot i que és més habitual veure-la en zones poc profundes, entre els 5 i 100 metres, especialment prop de la costa. Aquest rang la fa relativament fàcil d’observar durant immersions recreatives.
Mides: La milana pot arribar a fer fins a 183 cm de llargada total (incloent-hi la cua) i fins a 1 metre d’envergadura (amplada d’ala a ala).
Tanmateix, en immersions recreatives és més habitual trobar individus juvenils o subadults, d’entre 60 i 120 cm de llargada i amb una envergadura de 50 a 80 cm.
Distribució geogràfica: Té una àmplia distribució geogràfica en aigües temperades i càlides de l’Atlàntic oriental i el Mediterrani. Es pot trobar des de les costes del sud d’Irlanda i el Regne Unit fins al Golf de Guinea a l’Àfrica occidental. Al Mediterrani, és àmpliament distribuïda, incloent zones com el Mar d’Alborán, el Llevant espanyol, la costa italiana, les illes Balears, Grècia i la mar Adriàtica. També està present a les illes atlàntiques com les Açores, Madeira, Illes Canàries i Cap Verd, i es pot trobar al sud d’Àfrica, des de Namíbia fins a Moçambic, tot i que de manera menys freqüent. Aquesta espècie és costanera i subtropical, adaptant-se a diversos entorns dins d’aquest rang geogràfic.
DISTRIBUCIÓ A LA NOSTRA COSTA
Ametlla de Mar, Tarragona, Roda de Berà, Sant Andreu de Llavaneres, Mataró, Tossa de Mar, Sant Feliu de Guíxols, Platja d’Aro, Begur, Illes Medes, l’Escala i Roses.
DESCRIPCIÓ
La milana és una espècie de rajada de mida gran que es distingeix per la seva forma característica en forma de rombe, amb unes aletes pectorals molt amples i punxegudes que li donen una aparença d’àguila en vol. El seu cap és gran, amb un musell prominent i arrodonit, similar al bec d’una àguila, i els seus ulls estan situats lateralment. A la part posterior del cos, la rajada té una cua llarga i fina, en forma de fuet, que pot arribar a ser dues vegades més llarga que el cos. La cara dorsal és de color marró fosc a negre, mentre que la cara ventral és blanca. A la cua, presenta un o dos agullons verinosos implantats dorsalment, just darrere de l’aleta dorsal. La milana pot arribar a mesurar fins a 183 cm de llargada total i fins a 1 metre d’envergadura.
Hàbitat
La milana habita en aigües costaneres poc profundes, des de la superfície fins als 300 metres de profunditat, tot i que és més habitual a profunditats entre els 5 i 100 metres. Prefereix fons sorrencs i fangosos, sovint associats amb praderies de posidònia o altres vegetals marins. Aquesta espècie és bentopelàgica, ja que es desplaça a través de la columna d’aigua però tendeix a mantenir-se prop del fons, especialment en zones de fons suau.
Alimentació
La milana és carnívora i s’alimenta principalment de crustacis i mol·luscs, com gasteròpodes, bivalves i cefalòpodes, que captura remenant la sorra amb les aletes. També pot caçar de manera ocasional cucs (poliquets, nemertins) i fins i tot petits peixos. La seva boca està equipada amb una placa dental formada per diverses files de dents, que li permeten triturar eficaçment les closques i les petxines de les seves preses.
Reproducció
La reproducció de la milana és sexual, i té lloc en aigües poc profundes prop del fons. Els mascles arriben a la maduresa sexual a una mida de 40 cm, mentre que les femelles assoleixen la maduresa sexual a uns 50 cm. La reproducció es produeix mitjançant la fecundació interna, amb les femelles que donen a llum a milanetes després d’un període de gestació.
ESPECIES SIMILARS
Al Mediterrani és poc probable trobar una espècie amb la que es pugui confondre. La que podem trobar a la nostra costa és la Aetomylaeus bovinus (Bisbe)
El bisbe, tot i que és més escàs, pot aparèixer a la costa catalana, especialment en zones tranquil·les, sorrencs o amb praderies. És una raia impressionant, amb una envergadura que pot superar els 2 metres, i una presència majestuosa. La seva coloració dorsal marbrada i la seva mida són les principals pistes per diferenciar-la.
TAXONOMIA
ANIMALIA (REGNE), CHORDATA (PHYLUM), ELASMOBRANCHII (CLASSE), MYLIOBATIFORMES (ORDRE), MYLIOBATIDAE (FAMÍLIA), MYLIOBATIS AQUILA (ESPÈCIE).
DISTRIBUCIÓ GEOGRÀFICA

VÍDEOS
FOTOGRAFIES


PREGUNTES FREQÜENTS
Com podem identificar la Myliobatis aquila? Fixa’t en la seva forma de vol elegant i suau, movent les aletes com si fos un ocell sota l’aigua. Observa el seu cos pla i ample, amb unes aletes pectorals molt desenvolupades i punxegudes, que li donen una forma característica de rombe o ala d’àguila. El cap és prominent, amb un musell arrodonit i sobresortit, i els ulls situats lateralment. La coloració dorsal és uniforme, de to marró fosc a gairebé negre, mentre que la part ventral és blanca. Una altra pista clau és la seva cua llarga i prima, semblant a un fuet, amb un o dos agullons verinosos darrere de l’aleta dorsal. A diferència d’altres raies, sovint la veuràs planant a mitja aigua i no només arran del fons, cosa que la fa fàcilment distingible durant el busseig recreatiu.
BIBLIOGRAFIA
GBIF | Global Biodiversity Information Facility
Informes d’aplicació 2013-2018 Directiva Hàbitats i Directiva Ocells
ANEXO 1_Listado Especies Informe PS
Espècies protegides i amenaçades de la fauna autòctona a Catalunya
PECES Y CEFALOPODOS. Estrategias marinas de España