Espècies Marines del Mediterrani

Gnathophyllum elegans | Gambeta arlequí

Tornar enrere

COM LA PODEM IDENTIFICAR

  • Cos oblong amb forma de closca llisa de 2 a 4 cm de llarg
  • Cos de color marró fosc a negre, completament puntejat de groc
  • El caparró és blanc
  • Els dos primers parells de potes son de color blanc i porten pinces
  • D’antenes llargues i potes morades i blavoses

CARACTERÍSTIQUES

Nom científic: Gnathopyllum elegans (Risso, 1816)
Nom comú: Gambeta arlequí (CA), drimo, gamba abejorro, camarón de lunares (ES), crevette drimo, crevette arlequin (FR), Spotted bumblebee shrimp (GB), gambero vinaio (I), gepunktete harlekingarneche, gepunktete hummelgarnele, gepunktete garnele mittelmeer (D)
Grup: Crustacis
Tipus paisatge: La gamba arlequí viu entre la superfície i els quaranta metres de fondària, sota pedres, sobre parets de roca i substrats durs (coral·ligens), més rarament a les herbes marines. També es troba molt sovint a les coves submarines.
Fondària: Fins a 40 m
Mides: 3 cm
Distribució geogràfica: Espècie que es troba a tot el Mediterrani. A l’Atlàntic oriental, l’espècie també s’esmenta a les costes del Marroc, Madeira, les Açores, les Canàries i les illes de Cap Verd.

DISTRIBUCIÓ A LA NOSTRA COSTA

Sant Jordi d’Alfama, Torredembarra, Barcelona, Tossa de mar, Sant Feliu de Guíxols, Sant Pol de mar, Cala Pedrosa, Palamós, Calella de Palafrugell, Tamariu, Sa Tuna, Sa Riera, Illes Medes, l’Escala, Roses, Portlligat i Portbou.

DESCRIPCIÓ

Gnathophyllum elegans és una gamba que pot assolir una mida màxima de 40 mm (27 mm per als mascles i 40 mm per a les femelles). El seu cos oblong té un aspecte molt particular en forma de closca. La closca és llisa. El color general del cos gira al voltant de tons de marró carmelita puntuats amb nombrosos petits punts grocs daurats. El cefalotòrax està acabat per davant per un petit rostre blanc ben visible, curt i estret. Aquest té cinc dents superiors i una dent inferior (sota la tribuna). Les quatre antenes del drimo, espinoses a la seva base, són de color violeta translúcid. La seva longitud correspon a la longitud del cos de la gamba. La tija dels ulls és més aviat groga i els ulls bonics són blaus. L’animal té deu potes. Les pinces són portades per les dues primeres potes blanques. El primer parell de potes està molt menys desenvolupat que el segon, més gran. Els altres parells de potes, esveltes i destinades a la locomoció (els pereiòpodes), presenten un tint blau a violeta. L’últim segment de l’abdomen, just abans del Telson, és morat. Darrere d’aquest anell morat, les parts nedant de la cua són arrodonidesblanques i ciliades.

La gamba arlequí s’alimenta de cucs i petits mol·luscs. Caça de nit i durant el dia es manté a recer sota les roques.

La gambeta arlequí de vegades desenvolupa una associació de tipus comensal amb eriçons de mar o cogombres de mar. L’hem observat amb la holothuria sanctori, però, ara mateix, cap hipòtesi ens permet explicar aquest comportament.

La reproducció de Gnathophyllum elegans, una espècie gonocòrica, és sexual. L’espècie presenta dismorfisme sexual: les femelles són més grans que els mascles. El període de posta és entre juliol i setembre. Com en molts artròpodes, és la femella qui porta els ous. Aquests són de color marró porpra, de color vi.

ESPECIES SIMILARS

Donada la forma i el color, tots dos molt particulars, de l’animal, és molt poc probable que es confongui Gnathophyllum elegans amb una altra espècie de la seva àrea de distribució.

Tanmateix, podem citar una espècie propera, la gamba borinot Gnathophyllum americanum Guérin-Méneville, 1855, la presència cosmopolita del qual -Atlàntic occidental, Pacífic (Polinèsia Francesa), Indo-Pacífic, oceà Índic (illa de la Reunió)…- ha estat també vist a l’arxipèlag de les Canàries on freqüenta la gamba drimo. Molt semblant en forma a Gnathophyllum elegans, el vestit de la gamba borinot és groc amb ratlles negres i aquesta diferència visual per si sola ajuda a eliminar qualsevol dubte. Es coneixen diverses altres espècies del gènere Gnathophyllum a l’Indo-Pacífic però no freqüenten les mateixes aigües que la nostra gambeta arlequí.

TAXONOMIA

ANIMALIA (REGNE), ARTHROPODA (PHYLUM), MALACOSTRACA (CLASSE), DECAPODA (ORDRE), PALAEMONIDAE (FAMÍLIA), GNATHOPHYLLUM ELEGANS (ESPÈCIE).

DISTRIBUCIÓ GEOGRÀFICA

VÍDEOS

FOTOGRAFIES

Fotografia extreta del perfil de Alfiero Brisotto a Flickr
Fotografia feta per Jan als Banys del Fòrum a Barcelona (Març-24) i publicada a MINKA
PREGUNTES FREQÜENTS

Com podem identificar la Gambeta arlequí? És una gambeta molt fàcil d’identificar. Té el cos oblong amb forma de closca llisa de 2 a 4 cm de llarg. El cos és de color marró fosc i completament puntejat de groc. Té dos parells de potes davanteres de color blanc amb pinces i les demés son blavoses, morades igual que les antenes llargues. El cap és de color blanc. La part difícil és veure-la perquè surt de caça per la nit i la llum de la llanterna li molesta molt i s’amaga molt ràpid.

POSEM EL NOSTRE GRANET D’ARENA A…. I TU TAMBÉ POTS

Tornar enrere

Següent Publicar

Deixar una resposta

© 2024 Espècies Marines del Mediterrani

Autor AFF