Espècies Marines del Mediterrani

Euplokamis stationis

Tornar enrere

COM LA PODEM IDENTIFICAR

  • Mida d’uns 2,5 cm per a un diàmetre màxim d’1,3 cm
  • Cos cilíndric, transparent i sense pigments
  • 8 fileres de pales de natació en tota la longitud del cos
  • Dos filaments de pesca retràctils llargs i aspecte nacarat
  • Iridescència de llum per les pales de natació

CARACTERÍSTIQUES

Nom científic: Euplokamis stationis, Chun (1879) 
Nom comú: 
Grup: Ctenòfors
Tipus paisatge: És una espècie planctònica considerada que viu a grans profunditats, entre 200 i 800 m. Tanmateix, es pot trobar a prop de la superfície a través de fenòmens oceanogràfics de surgències provocades per corrents ascendents.
Fondària: Fins als 200 m.
Mides:  Fins a 1,5 m.
Distribució geogràfica: El cinturó de Venus és troba en aigües obertes càlides i temperades de tot el món.

DISTRIBUCIÓ A LA NOSTRA COSTA

Per la zona de Tarragona. La tenim gravada a la columna d’aigua durant la parada a la Dragonera.

DESCRIPCIÓ

Euplokamis stationis té una forma cilíndrica i la seva longitud arriba a uns 2,5 cm amb un diàmetre màxim d’1,3 cm.
El seu cos és transparentsense cap pigmentació particular. Tanmateix, la defracció de la llum a través de les 8 fileres de pales de natació equidistants que recorren el seu cos, des del pol apical (o aboral) fins a la boca, provoca reflexos de llum iridescents característics que permeten localitzar-los.
Dos filaments molt llargs són visibles des de la part mitjana de l’animal. Poden estendre’s cap al pol aboral en una longitud superior a la del cos. També tenen la capacitat de retraure’s a les beines tentaculars, situades a l’interior del cos a la seva part mitjana. Aquests filaments de pesca tenen nombroses ramificacions, anomenades tentil·les, que estan proveïdes de nombroses cèl·lules enganxoses característiques dels Ctenòfors, els col·loblasts.
Quan estan en repòs, els filaments s’enrotllen com una molla, donant un aspecte de perles. D’altra banda, poden relaxar-se molt ràpidament en contacte amb les preses.

Igual que altres espècies de Cydippidae, Euplokamis stationis utilitza els seus dos filaments de pesca i uns tentacles que té retrets per capturar les seves preses en aigües obertes.
Amb forma de molla en repòs, té uns tentacles que es despleguen molt ràpidament en contacte amb les preses. Aquest mecanisme específic del gènere Euplokamis és únic entre els Ctenòfors.
Aquestes són les preses que arriben sense voler a trobar-se amb filaments i zarcillos de pesca. Les preses capturades són retornades cap a la boca mitjançant la retracció dels filaments.
La seva dieta en el seu hàbitat natural profund és poc coneguda. No obstant això, sembla que altres Ctenòfors així com les salpes formen part del seu menú quan aquesta espècie està present a prop de la superfície.

Com la majoria dels ctenòfors, Euplokamis stationis és hermafrodita. Els gàmetes s’emeten a l’aigua, on té lloc la fecundació. L’ou fecundat dóna una larva planctònica anomenada cidípid, característica dels Ctenaris.

Euplokamis stationis és un nedador actiu gràcies a les seves 8 fileres de rems de natació presents al llarg del seu cos.
La presència de músculs estriats a les tendelles d’espècies del gènere Euplokamis és única en el fílum Ctenòfors. Aquestes tendelles es poden considerar veritables òrgans de captura de preses i probablement són les més desenvolupades entre els Ctenòfors.

ESPECIES SIMILARS

De les 6 espècies conegudes del gènere Euplokamis , E. stationis és la més gran però també l’única espècie observada a la Mediterrània. Tanmateix, es pot confondre amb les espècies següents:

La Hormiphora plumosa té tentacles amb branques grogues (tentil·les) i té més forma de pera.

La Callianira bialata té extensions aliformes que permeten distingir-la fàcilment d’ Euplokamis stationis i de qualsevol altre Ctenòfor.

La Pleurobrachia pileus té una forma molt més ovoide.

Finalment, quan els tentacles d’Euplokamis stationis estan totalment retraïts, recorda fortament a la Beroe ovata o la beroe esvelta Beroe gracilis. No obstant això, els beroes són generalment més grans.

TAXONOMIA

ANIMALIA (REGNE), CTENOPHORA (PHYLUM), TENTACULATA (CLASSE), CYDIPPIDA (ORDRE), EUPLOKAMIDIDAE (FAMÍLIA), EUPLOKAMIS STATIONIS (ESPÈCIE).

DISTRIBUCIÓ GEOGRÀFICA

Mapa extret de GBIF

VÍDEOS

FOTOGRAFIES

Fotografia de Jean-Marc Demare a Doris
POSEM EL NOSTRE GRANET D’ARENA A…. I TU TAMBÉ POTS

Tornar enrere

Següent Publicar

Anterior Publicar

Deixar una resposta

© 2024 Espècies Marines del Mediterrani

Autor AFF