Espècies Marines del Mediterrani

Esponges

Es tracta d’organismes multicel·lulars amb el cos ple de porus i canals que permeten que l’aigua circuli a través seu i es componen d’una capa de mesoglea (un teixit de consistència gelatinosa) encaixada entre dues capes fines de cèl·lules.

Hi ha diferents tipus d’esponges:

Esponges calcàries (Calcisponges). Aquestes esponges marines amb espícules calcàries generalment tenen una arquitectura senzilla, de mida petita i viuen a poca profunditat. Sovint tenen la forma d’una petita pell blanquinosa o groguenca (Sycons) o estan formades per una xarxa de tubs flexibles entrellaçats, d’aspecte gelatinós (clatrines) o arbustiu (leucosolenials).

Esponges corneosilícies (Demosponges): Aquestes esponges tenen espícules silícies associades a proteïnes. Aquestes espícules de vegades estan absents. Les demosponges representen la gran majoria de les esponges observades durant el busseig i tenen mides, formes i colors molt variats. Viuen a totes les profunditats, i certes espècies han conquerit les aigües dolces.

Esponges de vidre (Hexactinellides): Aquestes esponges amb el seu esquelet silici original només s’observaran en busseig, ja que prefereixen grans profunditats. Les seves espícules tenen tres eixos (parlem de triaxons) i per tant sis punts (hexactines), i no estan associades a una matriu proteica.

Esponges Homoscleromorfs: Les esponges d’aquest grup, totes marines, com les Demosponges tenen un esquelet format per espícules silícies (o cap espícules als Oscarellidae) i fibres de col·lagen. Els gèneres principals són Oscarella , Pseudocorticium , Plakina , Plakortis , Corticium.

ESPONGES CALCÀRIES

Aquestes esponges marines amb espícules calcàries generalment tenen una arquitectura senzilla, de mida petita i viuen a poca profunditat. Sovint tenen la forma d’una petita pell blanquinosa o groguenca o estan formades per una xarxa de tubs flexibles entrellaçats, d’aspecte gelatinós o arbustiu.

aplysina aerophoba

ESPONGES CORNEOSILICIES.

Aquestes esponges tenen espícules silícies associades a proteïnes. Aquestes espícules de vegades estan absents (esponja de vàter). Les demosponges representen la gran majoria de les esponges observades durant el busseig i tenen mides, formes i colors molt variats. Viuen a totes les profunditats, i certes espècies han conquerit les aigües dolces.

ESPONGES DE VIDRE

Aquestes esponges amb el seu esquelet silici original només s’observaran en busseig, ja que prefereixen grans profunditats. Les seves espícules tenen tres eixos (parlem de triaxons) i per tant sis punts (hexactines), i no estan associades a una matriu proteica. Actualment només es pot observar una espècie mentre es fa submarinisme a les aigües franceses.

ESPONGES HOMOSCLEROMORFES

Les esponges d’aquest grup, totes marines, com les Demosponges tenen un esquelet format per espícules silícies i fibres de col·lagen.

© 2024 Espècies Marines del Mediterrani

Autor AFF