Espècies Marines del Mediterrani

El Dragonera

Tornar enrere

El Dragonera és un vaixell de càrrega de 65 m d’eslora, partida en alguns punts, que jeu sobre un fons de fang i sorra entre 14 i 23 m, i en el qual destaca la presència de sards, castanyoles,  grans corbes, banc de barracudes i meros en alguns dels seus forats.

Va ser enfonsar el 1994 al Parc Subaquàtic de Tarragona. Aquesta parc, gestionat per SES (Societat d’Exploracions Submarines de Tarragona), es localitza davant del Port de Tarragona, en una destinada a l’enfonsament d’embarcacions condicionades amb la intenció de crear un escull artificial per al busseig recreatiu i l’estudi de la fauna i flora subaquàtiques de la zona, i algunes estructures concebudes per actuar com a biòtop de més de 250 espècies catalogades presents en ell; tot això guiat i senyalitzat pel fons i des de terra. Altres vaixells enfonsats acompanyen el Dragonera en un recorregut pel parc: Golf de Lleó, Kuark, Quadrat, Germans Aguado, Sebastià i Lola, Vermell, Vermell II, Lili, 6 velers i 3 barques (les barques de la llum).

La zona del castell de popa es troba a 14 metres, mentres que la profunditat màxima es troba a la bodega, a 24 metres. Permet per tant una gran varietat d’immersions. La superfície de la bodega es troba a 16 metres, apta de a qualsevol titulació.

No és una immersió senzilla, ja que la visibilitat canvia bastant durant el dia i podem passar de moments amb molta nitidesa a trobar-nos en aigua tèrbola en qüestió de minuts.  Si entrem des de costa, tenim un cab guia que ens deixarà just davant al vaixell. I també s’hi arriba en vaixell i ens deix a una de les boies adequades per això. Nedem fins a la boia que ens marca la popa i comencem la immersió.

A més de l’encant indubtable del derelicte, també trobem sards, daurades, corbes, serrans, castanyoles, barracudes… amb una mica de sort podem veure una manta o algun peix lluna. Els meros estan amagats pels forats del vaixell. Hi ha una gran família de nudibranquis.

Per a submarinistes novells, un recorregut per l’exterior del vaixell, començant per les bodegues a 23 m, de popa a proa, tornarem per la part superior de les bodegues a 16 m, fins arribar al castell de popa, passar a través d’un dels passadissos laterals fins la popa i sortir per l’altra porta; a estribord es troben els cabs que ens condueixen fins al Sebastià i Lola o fins l’àncora, ja a les roques.

Per a submarinistes amb experiència, es pot combinar el recorregut anterior amb una visita a l’exterior del casc fins a 25m i, sobre tot, amb una excursió a l’interior del Dragonera, des de la caseta de govern s’accedeix, a través de l’obertura de l’antiga escala, a la segona planta, recomanem seguir cap a popa, on trobarem, en un recorregut en “U”; bany dels oficials, habitació del contramestre i cuiner, dutxes/WC/bany de l’armador i sortida per bavor del Dragonera. Aquesta planta té 6 sortides: dos a bavor, dos a estribord, l’entrada des de la caseta de govern i l’escala que baixa cap a la planta inferior, el que el fa apte per una visita segura.

Per a submarinistes molt experimentats, des de la segona planta es pot accedir a la tercera a través d’una escala molt visible; si baixem per ella (i s’ha d’anar amb compte doncs és molt senzill remoure els fons i cegar als companys que ens segueixen; per això s’han extremar les mesures de seguretat) arribarem a la planta del les habitacions dels maquinistes, engreixadors i mariners. Aquesta planta només té dos sortides: l’escala per la que baixem i una petita porta que comunica amb la sala de motors, per arribar aquí haurem d’arribar a baix de l’escala que ens portava des de la segona planta, girarem cap a la dreta i seguirem el passadís paral·lel a l’escala; al fons, girarem cap a la dreta i allí està l’accés a la sala de motors, que està comunicada ( a l’esquerra segons sortim per la porta) amb la bodega, des d’on accedirem a l’exterior; la porta a la sala dels motors és una porta estreta que haurem de creuar amb atenció. Aquesta immersió exigeix una gran concentració i, sobre tot, una bona coordinació de grup (és recomanable no fer-la en grups nombrosos per evitar aixecar el fons).

Està senyalitzar amb tres boies, una a cada costat del vaixell (popa i proa) i una al mig d’on surt una corda que dona directament amb el vaixell i és la forma més fàcil d’arribar.

Construit a les Drassanes Juliana Constructora Gijonesa el 1960 per activitat mercant. La Dragonera era un vaixell de 1974 que s’utilitzava per fer extraccions de sorra. Després la van convertir en una embarcació que es dedicava a realitzar transport il.legal de drogues. Per aquest motiu va ser decomissada i com no sabien com destruïr-la, va sortir a subhasta. Aleshores les entitats de Tarragona (Ajuntaments, Ports de Tarragona, etc..) volen crear un ecosistema dins de l’aigua i van licitat a sobre tancat per guanyar-la i ho van aconseguir. Van demanar els permisos necessaris a capitania per poder enfonsar-la. Per fi el vaixell va ser enfonsar durant l’estiu de 1994. El vaixell porta enfonsat més de 25 anys.

Fauna marina

Sards, castanyoles,  corbes, barracudes, meros, daurades, espetons, morenes, peix lluna, manta, estrelles de mar, cogombres, així com diferents tipus de gorgònies i tota una varietat important tant de fauna com de flora marina.

Característiques

Nom: Dragonera
Nivell: Mitjà
Any d’enfonsament: 1994
Causes de l’enfonsament: Controlat, per crear un biòtop
Estat actual: El la part posterior de la Dragonera trobem el castell de popa, la seva estructura està força malmesa. La gran tempesta de l’hivern del 2020 va fer caure una paret lateral del pont de comandament. També va torçar lateral ment la part de proa que es troba molt inclinada a estribord.
Any de Construcció: 1960
Eslora: 65 m
Mànega: 8 m
Profunditat màxima: 23 m
Profunditat mínima: 14 m
Coordenades: Parc Subaquàtic de Tarragona
Sortida des de: Embarcació i infanteria
Localització: Tarragona

Distribució geogràfica

Vídeos

Fotografies 

Les fotografies que venen seguidament estan extretes de la web del SES i, son de quan el van desmantellar i enfonsar davant el port de Tarragona.

Tornar enrere

Següent Publicar

Anterior Publicar

Deixar una resposta

© 2024 Espècies Marines del Mediterrani

Autor AFF