Espècies Marines del Mediterrani

Coris julis | Donzella

Tornar enrere

COM LA PODEM IDENTIFICAR

  • Cos esvelt, llarg i cilíndric
  • Femella: esquena marró, franja longitudinal blanca al flanc
  • Mascle: esquena verda, franja longitudinal taronja amb una gran taca negra al flanc

CARACTERÍSTIQUES

Nom científic: Coris Julis (Johnsos, 1861)
Nom comú: Donzella, juliola, guiula (CA), Doncella (ES), Girelle commune, madmoiselle, girelle royale (mascle) (FR), Rainbow wrasse, mediterranean rainbow wrasse (GB), Dpnzella (I), Meerjunker (D)
Grup: Peixos ossis
Tipus paisatge: Aquesta espècie viu, la majoria de vegades en gran nombre, a prop de fons rocosos o herbes marines, des d’uns pocs metres de profunditat a l’estiu fins als 100 metres a l’hivern.
Fondària: 2-100 m
Mides: 25cm
Distribució geogràfica: Atlàntic: des de les Canàries fins a Noruega (rar al nord del golf de Biscaia). Molt comú a la Mediterrània.

DISTRIBUCIÓ A LA NOSTRA COSTA

Sant Carles de la Ràpita, Roquetes, Ametlla de Mar, Hospitalet de l’Infant, Cambrils, Salou, Tarragona, Torredembarra, Vilanova i la Geltrú, Barcelona, Badalona, Premià de Mar, Mataró, Sant Andreu de Llavaneres, Blanes, Lloret de Mar, Tossa de Mar, Sant Feliu de Guíxols, Platja d’Aro, Sant Antoni de Calonge, Palamós, Llafranc, Tamariu, Fornells, Sa Tuna, l’Estartit, Illes Medes, l’Escala, Sant Martí d’Empúries, Roses, Cadaqués, Port de la Selva, Llançà, Colera i Portbou.

DESCRIPCIÓ

El cos és esvelt, llarg i cilíndric. El cap i la base de les aletes dorsal i anal són nues, sense escates. A la resta del cos, les escates són petites i molt adherides. El cos està cobert de mucositat espessa. El dimorfisme sexual és molt marcat: la femella és marró al dors amb una franja longitudinal blanca al flanc i el ventre és groc rosat. La part espinosa del dors és d’alçada uniforme. El mascle té l’ esquena verda o blava i una franja longitudinal taronja en ziga-zaga als costats, marcada amb una gran taca negra. Les primeres espines de l’aleta dorsal són allargades i marcades amb vermell brillant o negre. La mida màxima és de 25 cm.

El Coris julis és carnívor, s’alimenta de gasteròpodes, eriçons de mar, gambes, anèl·lids, isòpodes i amfípodes.

Els joves poden comportar-se com a neteja; després s’alimenten dels paràsits externs dels peixos que “netegen”.

La donzella és hermafrodita protogin. La maduresa sexual s’assoleix a l’edat d’un any i tots els individus de més de 18 centímetres són mascles. La cria té lloc d’abril a setembre.
L’aparellament té lloc durant un ràpid ascens a la superfície. Els ous i les larves són pelàgics.

El Coris julis s’enfonsa a la sorra de nit i quan està amenaçat. Així mateix a l’hivern quan la temperatura de l’aigua és massa baixa, adopta el mateix comportament d’enterrar-se per hivernar.

ESPECIES SIMILARS

Coris melanura: aquesta espècie, present a l’Atlàntic nord-est, des de Dinamarca fins a Canàries, Açores i Madeira, així com a la Mediterrània occidental, França i Espanya , s’assembla molt a Coris julis, excepte que té l’aleta caudal i la seva aleta caudal. peduncle marcat de fosc, de vegades gairebé negre.

Thalassoma pavo: diferent en coloració. Juvenil: cos totalment verd amb una taca negra al dors; femella: desaparició de la taca negra i aparició de bandes verticals més clares; mascle: una doble banda vertical vermella/blava darrere de l’opèrcle, caudal bifurcada amb puntes pronunciades.

TAXONOMIA

ANIMALIA (REGNE), CHORDATA (PHYLUM), TELEOSTEI (CLASSE), EUPERCARIA INCERTAE SEDIS (ORDRE), LABRIDAE (FAMÍLIA), CORIS JULIS (ESPÈCIE).

DISTRIBUCIÓ GEOGRÀFICA

VÍDEOS

FOTOGRAFIES

Donzella femella. Fotografia extreta del perfil de Raúl Ortells a Flickr
Coris julis mascle. Fotografia extreta del perfil Xabier Mina a Flickr
Coris julis femella amb Apogon imberbis. Fotografia extreta del perfil de Rufo Andrea a Flickr
Donzella mascle. Fotografia extreta del perfil de Raúl Ortells a Flickr
Fotografia extreta del perfil de Oceana Europe a Flickr
PREGUNTES FREQÜENTS

Com podem identificar el Coris Julis o Donzella? Fixa’t en les següents característiques per identificar aquesta espècie: el seu cos esvelt, llarg i cilíndric. La femella té l’esquena marró, amb una franja longitudinal blanca al flanc i el ventre groc rosat. El mascle presenta l’esquena verda o blava, amb una franja longitudinal taronja en ziga-zaga als costats i una gran taca negra. Les primeres espines de l’aleta dorsal són allargades i poden ser de color vermell brillant o negre. El dimorfisme sexual és molt marcat, així que pots distingir-los fàcilment per aquests diferents colors.

POSEM EL NOSTRE GRANET D’ARENA A…. I TU TAMBÉ POTS

Tornar enrere

Següent Publicar

Anterior Publicar

Deixar una resposta

© 2024 Espècies Marines del Mediterrani

Autor AFF