Espècies Marines del Mediterrani

Codium bursa | Boina

Tornar enrere

Com la podem identificar

  • Color verd fosc i consistència suau i esponjosa
  • En forma de bola, coberta amb un tel fi com de feltre
  • Buida per dins. Sovint aplanada quan són grans.

Característiques

Nom científic: Codium bursa, Olivi C. Agarth 1817
Nom comú: Boina, beca (CA), bola de mar (ES), green sponge ball (GB), codium en boule (FR), palla marina (I)
Grup: Algues verdes
Tipus paisatge: Immersió poc fonda. Viu entre 1 i 50 m de profunditat. Ocupen llocs ben il·luminats. Només pot viure sobre un suport sòlid, més sovint sobre les roques.
Fondària: Fins als 45 m
Mides: Fins a 40 cm
Distribució geogràfica: Es troba al Mediterrani i a l’Atlàntic nord-oriental des d’Irlanda fins a les Canàries).

Distribució a la nostra costa

Per la zona de l’Ametlla de Mar, Calafat… en abundància. Hospitalet de l’Infant, Montroig, Salou, Tarragona, Vilanova i la Geltrú, Sant Pere de ribes, Mataró, Blanes, Sant Feliu de Guixols, Palamós, Palafrugell, Begur, l’Estartit, Illes Medes, l’Escala, Roses, Cadaqués, Llançà, Colera i Portbou.

Descripció

Codium bursa és una espècie fotofílica que viu entre 1 i 50 m de profunditat. Aquestes clorofícies (algues verdes) ocupen llocs ben il·luminats (subhoritzontals a lleugerament inclinats).

Només pot viure sobre un suport sòlid, més sovint sobre les roques. És present tot l’any.

El tal·lo d’aquesta alga té la forma d’una bola de feltre, buida, de 5 a 35 cm de diàmetre i de color verd fosc, fins i tot de color negre. La paret del tal·lus, d’uns 1 cm de gruix, està formada per filaments sifonats microscòpics (tubs sense envà transversal) entrellaçats que formen una juxtaposició de petits bulbs (utrícules) a la superfície del tal·lus (visible amb una lupa). Aquest codi és suau al tacte, flàccid i esponjós, cobert amb un pelatge molt fi de pèls.

La seva paret exterior es pot embrutar bastant i altres espècies d’algues s’adhereixen sovint a la seva superfície.

Els exemplars grans solen ser aplanats o deprimits incrustat de sediments.

Alimentació

La fotosíntesi, el procés de transformació de l’energia de la llum en energia química, només és possible, com passa amb totes les algues verdes, en una situació d’il·luminació.

Reproducció | Multiplicació

La reproducció, per part d’òrgans especialitzats, és sexual. Alguns útrics produeixen lateralment dos òrgans reproductors o gametòcits en què es diferencien els gàmetes

Masculins o els gàmetes femenins. La part interna del gametòcit s’infla i rebutja els gàmetes ennuvolats a l’exterior. Hi ha còpula entre el gàmet masculí petit i el gàmet femení més gran. El zigot germina en un filament que dóna a llum a un nou individu.

Moltes algues i ascidis colonials viuen units a la superfície del codi.

L’interior de la pilota és ric en cianobacteris vermellosos.

Quan bussegeu, és habitual trobar-ne desenes, com una catifa de boles grans, que han estat desenganxades i llançades pel corrent. Encara són vius?

Espècies similars

Podem confondre Codium bursa amb Colpomenia peregrina de la mateixa forma però molt fràgil, amb una paret membranosa translúcida molt prima, de color marró verdós, amb petits punts negres. 

Taxonomia

Plantae (Regne), Chloropyta (Phylum), UlyOPHYCEAE (Classe), BRIPSIDALES (Ordre), CODIAceae (Família), CODIUM BURSA (Espècie).

Distribució geogràfica

Mapa extret de GBIF

Vídeos

Fotografies

PREGUNTES FREQÜENTS

Com podem identificar el Codium Bursa? Fixa’t en el color verd fosc i la consistència suau i esponjosa de l’alga, característiques clau per identificar-la. La seva forma és una bola coberta amb un tel fi com de feltre, buidada per dins i aplanada quan són grans. A més, aquesta alga presenta una superfície suau al tacte, flàccida i esponjosa, amb un pelatge molt fi de pèls que la recobreix. El seu tal·lus té la forma d’una bola de feltre, de 5 a 35 cm de diàmetre, i pot arribar a ser molt gran en exemplars vells. La seva estructura interna està formada per filaments sifonats microscòpics entrellaçats, visibles amb una lupa, i forma una superfície coberta de bulbs petits (utrícules). Aquestes característiques són essencials per identificar l’espècie Codium bursa.

POSEM EL NOSTRE GRANET D’ARENA A…. I TU TAMBÉ POTS

Tornar enrere

Següent Publicar

Anterior Publicar

Deixar una resposta

© 2024 Espècies Marines del Mediterrani

Autor AFF