COM LA PODEM IDENTIFICAR
CARACTERÍSTIQUES
Nom científic: Chrysaora hysoscella (Linnaeus, 1766)
Nom comú: Medussa compàs (CA), Medusa compás (ES), Méduse Rayonnée (FR), Compass jellyfish, red-banded jellyfish (GB), Kompassqualle, Fosfore (D)
Grup: Meduses
Tipus paisatge: Localització costera. Normalment associada a zones molt concretes on és fàcil trobar-la, encara que també la desplacen les corrents dominants a altres zones.
Fondària: Des dels 2m
Mides: Diàmetre del paraigua fins a uns 30 cm. Tentacles fins a 2 m d’allargada.
Distribució geogràfica: És comú a la primavera però varia considerablement d’un any per l’altre. Entre març i juny,
DISTRIBUCIÓ A LA NOSTRA COSTA
L’hem vist però pel Port de l’Estany, l’Ametlla de Mar, Cambrils, Torredembarra, Cubelles, Barcelona, Mataró, Sant Pol de Mar, Calella, Malgrat de Mar, Blanes, Lloret de Mar, Tossa de Mar, Palamós, Tamariu, Sa Tuna, l’Estartit i Roses.
DESCRIPCIÓ
És una medussa amb un paraigua molt gran. L’ombrel·la té un diàmetre de fins a 30 cm i de 4 a 6 cm d’alçada, és ampla i vorejada per 32 lòbuls i 24 tentacles llargs i fins que poden arribar als 2 metres de longitud. Presenta un disseny radial característic sobre la ombrel·la que recorda al dibuix de 16 compassos oberts cap a l’exterior.
Té 4 tentacles orals gruixuts i fusionats a la base, amb abundants plecs i, normalment, més llargs que els tentacles de la ombrel·la.
En l’etapa de pòlip, les futures meduses s’apilen i es desprenen a mesura que maduren (reproducció per estrobilació).
Aquesta espècie canvia de mascle a femella al llarg de la seva vida. És mascle quan és jove i després es torna hermafrodita i després femella, mentre que les altres meduses són mascles o femelles.
Els òvuls són fecundats al cos matern, hi ha emissió de larves en l’etapa de plànula. Aquesta larva s’assentarà al fons per convertir-se en un escifopòlip i després una larva d’efírula (en altres meduses, els ous fecundats són expulsats a l’aigua).
Es creu que en el seu període hermafrodita hi ha autofertilització.
Aquesta medusa és carnívora i captura petites preses mitjançant cèl·lules urticants. Les seves picades causen picor i coïssor al principi, i immediatament després, apareixen les lesions eritematoses i edemes, produint butllofes que poden tardar en desaparèixer.
ESPECIES SIMILARS
Aurelia aurita: tentacles més curts, sense marques marrons en forma de V al paraigua, 4 gònades blaves-violetes que es veuen clarament a través del paraigua. Es diferencien clarament l’una de l’altra.
TAXONOMIA
ANIMALIA (REGNE), CNIDARIA (PHYLUM), SCYPHOZOA (CLASSE), SEMAEOSTOMEAE (ORDRE), PELAGIDAE (FAMÍLIA), CHRYSAORA HYSOSCELLA (ESPÈCIE).
DISTRIBUCIÓ GEOGRÀFICA
VÍDEOS
FOTOGRAFIES
PREGUNTES FREQÜENTS
Com podem identificar la Chrysaora hysoscella? Fixa’t en les bandes marrons radials sobre el paraigua i els 32 festons semicirculars marrons a la vora. Aquesta medussa té un paraigua gran amb un diàmetre de fins a 30 cm i una alçada de 4 a 6 cm. Les seves 4 tentacles orals gruixuts es fusionen a la base i són més llargs que els 24 tentacles llargs i fins que poden arribar als 2 metres. El seu disseny sobre l’ombrel·la recorda un compàs amb 16 compassos oberts cap a l’exterior. És una espècie carnívora que captura petites preses amb cèl·lules urticants, causant picor, coïssor i lesions a la pell.
BIBLIOGRAFIA
GBIF | Global Biodiversity Information Facility
Informes d’aplicació 2013-2018 Directiva Hàbitats i Directiva Ocells
ANEXO 1_Listado Especies Informe PS
Espècies protegides i amenaçades de la fauna autòctona a Catalunya
PECES Y CEFALOPODOS. Estrategias marinas de España
MAMÍFEROS Y TORTUGAS. Estrategias marinas de España