Com la podem identificar
Característiques
Distribució a la nostra costa
L’hem trobat per la costa de la provincia de Tarragona. Al Dragonera hi son tot l’any. Ametlla de Mar, Calafat, platja del Torn, Cambrils, Altafulla, Torredembarra, Comaruga, Cubelles, Barcelona, Badalona, Mataró, Blanes, Lloret de Mar, Sant Feliu de Guixols, Palamós, Palafrugell, l’Estartit, Illes Medes, l’Escala, Roses, Cadaqués, Port de la Selva, Llançà i Colera.
Descripció
Chromis chromis és una espècie de peix coneguda com a castanyola. La seva mida mitjana és de 10 a 12 cm, arribant fins a un màxim de 15 cm. Els individus adults tenen una coloració que varia de gris fosc a verd gris al cap, i, de lluny, poden semblar completament negres o marrons. La part superior del cos és comprimida lateralment, amb un musell curt i abovedat que acaba en una petita boca molt protràctil amb una dentició fina i sobresortint. Una característica distintiva és que té una única fossa nasal a cada costat del cap, per sota d’un ull relativament gran.
A les costes del cos, les escates ctenoides són grans i molt visibles, amb un color clar al centre i fosc a la vora. Es disposen en 6 a 8 línies longitudinals als costats. La línia lateral es divideix en dos trams esglaonats.
Les ales són de colors variats: la dorsal i la anal són negres i blavoses, mentre que la caudal és negra a les puntes i transparent al centre. Les ales pectorals i ventrals són incolors o lleugerament tenyides. L’aleta caudal bifurcada, en forma de cua d’oreneta, és una característica molt evident. Els alevins, amb una mida de menys de 15 mm, tenen una coloració blau cobalt (blau elèctric).
Comportament i Protecció
Recentment s’ha descobert que els joves de castanyola poden associar-se amb anemones de mar verdes (Anemonia viridis), que tendeixen a niar dins les escletxes de la roca. Aquest comportament sembla ser una forma de protecció, ja que les anemones proporcionen refugi als alevins contra els depredadors. En canvi, aquesta associació es considera probablement més fortuïta que activa, ja que altres espècies de peixos juvenils també busquen protecció activa amb cnidaris, incloent les meduses.
Alimentació
Chromis chromis és un planctòfag diürn, alimentant-se principalment de zooplàncton i ous de peix transportats pels corrents. S’alimenta durant el dia i descriu trajectòries brusques a l’aigua per capturar les seves preses. També és un macròfag i es pot alimentar de petits animals planctònics i bentònics com crustacis, esponges i tunicats.
Reproducció | Multiplicació
La reproducció té lloc durant els mesos d’estiu (de juny a agost). Els individus solitaris, sovint mascles territorials, netegen una porció plana de roca o sorra al centre del seu territori. Després intenten cridar l’atenció d’una femella mitjançant moviments específics i mostrant el camí cap al niu. Els mascles ventilen les seves ales caudals com a ventalls per atraure la femella, que després desova els seus oòcits al substrat, on són fertilitzats immediatament. Un cop finalitzada la posta, la femella es queda durant uns 3 dies mentre el mascle es fa càrrec de la incubació, ventilant els ous i protegint-los dels depredadors durant una setmana. Un cop eclosionats els ous, el mascle abandona els joves.
Els alevins, de menys de 15 mm, són de color blau cobalt i es reuneixen en bancs durant l’estiu. A mesura que creixen, de 3 a 4 cm a finals de l’estiu, el seu color s’evoluciona i es desaparesca el component blau, adoptant la coloració adulta.
Especies similars
Chromis chromis, també coneguda com a castanyola, és l’únic representant de la família Pomacentridae a la Mediterrània. Tot i ser la seva presència única a la zona, el gènere Chromis està molt estès en mars i oceans de tot el món, amb més de 80 espècies identificades. Aquest nom també s’associa a altres espècies del grup conegut com a damiseles o damiseles d’escull, que inclouen diversos peixos de la família Pomacentridae, la qual és habitualment trobada en els esculls de coral i altres hàbitats marins.
A les costes orientals de l’Atlàntic tropical i subtropical, existeixen algunes espècies molt similars a Chromis chromis, com ara:
- Chromis limbata (Valenciennes, 1833)
- Chromis cadenati (Whitley, 1951)
- Chromis lubbocki (Edwards, 1986)
- Chromis multilineata (Guichenot, 1853)
Aquestes espècies comparteixen característiques morfològiques similars a la castanyola, però presenten petites diferències que les distingeixen dins del mateix gènere Chromis.
Taxonomia
Animalia (Regne), CHORDATA (Phylum), ACTINOPTEYGII (CLASSE), PERCIFORMES (Ordre), POMACENTRIDAE (Família), CHROMIS CHROMIS (Espècie).
Distribució geogràfica
Vídeos
Fototografies
PREGUNTES FREQÜENTS
Com podem identificar als Chromis Chromis? Fixa’t en les castanyoles adultes que tenen un color gris fosc a verd gris, amb ales dorsals, anals i caudals negres i blavoses. La seva aleta caudal té una forma característicament bifurcada, com una cua d’oreneta. Els juvenils són de color blau elèctric (blau cobalt) fins que arriben a la mida adulta. Els adults tenen una mida mitjana d’10 a 12 cm, tot i que poden arribar a 15 cm. Aquesta espècie es caracteritza per un cos comprès lateralment i un musell curt i abovedat. A les costes, les escates tenen un patró clar i fosc en línies longitudinals. La seva boca petita i protràctil també és distintiva. Aquesta espècie és fàcil de reconèixer per la seva coloració i la forma peculiar de l’aleta caudal.
BIBLIOGRAFIA
GBIF | Global Biodiversity Information Facility
Informes d’aplicació 2013-2018 Directiva Hàbitats i Directiva Ocells
ANEXO 1_Listado Especies Informe PS
Espècies protegides i amenaçades de la fauna autòctona a Catalunya
PECES Y CEFALOPODOS. Estrategias marinas de España
MAMÍFEROS Y TORTUGAS. Estrategias marinas de España
2 Retroenllaços