Espècies Marines del Mediterrani

Cestum Veneris | Cinturó de Venus

Tornar enrere

COM LA PODEM IDENTIFICAR

  • Cinta transparent característica
  • Nedació ondulant
  • 4 fileres llargues de pales ciliades
  • Reflexions lluminoses iridescents
  • 1,5 metres de longitud màxima

CARACTERÍSTIQUES

Nom científic: Cestum Veneris, Lesueur(1813) 
Nom comú: Cinturó de Venus (CA), Cinturón de Venus (ES), Ceinture de Vénus (FR), Venus girdle (GB), Cinto di Venere (I)
Grup: Ctenòfors
Tipus paisatge: Cestum veneris és un animal macroplanctònic de superfície. Ondula en els primers metres. Totalment transparent, aquest animal serà més visible de nit, sota la llum d’un focus de busseig.
Fondària: Fins als 200 m.
Mides:  Fins a 1,5 m.
Distribució geogràfica: El cinturó de Venus és troba en aigües obertes càlides i temperades de tot el món.

DISTRIBUCIÓ A LA NOSTRA COSTA

Per la zona de Tarragona, derelicte Dragonera, a la columna d’aigua durant la parada. També està confirmat el seu avistament a Cadaqués, a Roses i Llançà.

DESCRIPCIÓ

El cinturó de Venus és una cinta transparent que ondula enmig de l’aigua com una serp. La boca es troba en una depressió mitjana. Quatre fileres de pales ciliades que difracten la llum i provoquen reflexos de la llum recorren l’animal al llarg de tota la seva longitud. Les altres quatre fileres de pales (els ctenòfors es caracteritzen per 8 fileres de pales ciliades) es redueixen secundàriament i no són observables en bussejar. El cinturó de Venus pot assolir 1,5 m de llarg, 5 a 8 cm d’amplada i 1 cm de gruix. Les seves teles de vegades es tenyeixen de blau, rosa o malva.

La dieta del cinturó de Venus és micròfag: captura zooplàncton gràcies a petits tentacles distribuïts pel seu cos, coberts de cèl·lules enganxoses pròpies dels ctenòfors: col·loblasts. Les petites preses del zooplàncton també estan aglomerades a la mucositat que cobreix l’animal. Després es dirigeixen cap a la boca que es troba a la zona mitjana de la cinta.

La reproducció és només sexual. Cestum veneris és un hermafrodita. Allibera els dos tipus de gàmetes a l’aigua. La fecundació dóna una larva típica dels ctenòfors, la larva dels cidípids, molt diferent de l’adult. El desenvolupament passarà, doncs, per una mena de metamorfosi.

És un animal extremadament fràgil, que es trenca a la més mínima manipulació.

Els individus d’aquesta espècie són solitaris i no formen colònies.

Veure aquests organismes nedant per mitjà d’un far és un espectacle màgic, que va inspirar al director James Cameron a crear algunes de les criatures de la pel·lícula Abyss.

ESPECIES SIMILARS

Només una espècie semblant: Velamen parallelum que és una espècie molt més petita, i que no supera els 15 centímetres de llargada.

TAXONOMIA

ANIMALIA (REGNE), CTENOPHORA (PHYLUM), TENTACULATA (CLASSE), CESTIDA (ORDRE), CESTIDAE (FAMÍLIA), CESTUM VENERIS (ESPÈCIE).

DISTRIBUCIÓ GEOGRÀFICA

Mapa extret de GBIF

VÍDEOS

FOTOGRAFIES

Fotografia extreta del perfil Daishi Naruse a Flickr
POSEM EL NOSTRE GRANET D’ARENA A…. I TU TAMBÉ POTS

Tornar enrere

Següent Publicar

Anterior Publicar

Deixar una resposta

© 2024 Espècies Marines del Mediterrani

Autor AFF