Espècies Marines del Mediterrani

Caulerpa cylindracea

Tornar enrere

Com la podem identificar

  • Frondositat de 19 cm màxima (més freqüentment de 3-6 cm) sobre un estoló fixat al substrat amb l’ajut de rizoides fins i curts
  • Eix cilíndric que porta ràmules espaiades en forma de maces disposades en forma de parella o de forma radial.
  • 7 mm de llarg i 3 mm de diàmetre màxim

Característiques

Nom científic: Caulerpa cylindracea ( Sonder, 1845)
Nom comú:
Grup: Algues verdes
Tipus paisatge: Immersió en praderia i immersió poc fonda.
Fondària: De 5 a 45 m.
Mides: De 3 a 7 cm.
Distribució geogràfica: És d’origen australià, concretament de el sud-oest d’Austràlia, de la regió entre Perth i Hopetoun. Està àmpliament distribuïda per mars càlids, l’Atlàntic central est (Canàries, Àfrica) i oest i l’indo-Pacífic.

A les Illes Columbretes Octubre de 2006: avís de la presència de C. racemosa per les rodalies del mort de la boia nº 1 de la Badia de l’Illa Grossa, 30-35 m. Adjunto pdf amb els estudis i control que s’està fent:

http://www.conama9.conama.org/conama9/download/files/SDs/4984561_ppt_DKurt.pdf

Distribució a la nostra costa

Ametlla de Mar, Cambrils, Torredembarra, Cunit, Cubelles, Vilanova i la Geltrú, Sitges, Begur, Illes Medes, Roses, Cadaqués, l’Escala i Llançà.

App per informar la localització d’espècies invasores

Guia i plataforma d’albiraments per a les Àrees Marines Protegides (AMP) de la Mediterrània.

Les espècies invasores són una de les majord amenaces per a la biodiversitat de les Àrees Marines Protegides de Mar Mediterrani, però si es detecten a temps, hi ha la possibilitat d’aturar o limitar el seu potencial impacte.

La UICN ha creat MedMIS, un sistema d’informació online per al seguiment d’espècies exòtiques invasores en àrees marines protegides (AMPs). És també una plataforma de ciència ciutadana destinada a tota aquella persona observadora (bussejador amateur o professional, tècnic marí, gestor d’una AMP o científic) que desitgi estar informat sobre les espècies invasores en aquests hàbitats i donar suport als esfoços de conservació registrant les espècies potencialment invasores que trobi. 

Es pot fer a través de la pàgina web o d’aplicacions per Smartphone gratuïtes. Tota la informació facilitada pels usuaris es mostren en mapes un cop verificada pels experts.

MedMIS proporciona fitxes d’identificació de les espècies marines invasores més importants. Conté informació sobre les vies protegides, i actuacions que es pot posar en marxa per prevenir el seu assentament i diespersió en les àrees marines protegides (AMPs).

Totes les dades recollides al portal MedMIS estan a disposicó del públic.

https://www.miteco.gob.es/es/ceneam/recursos/pag-web/medmis.aspx

http://www.iucn-medmis.org/?c=Map/show

Descripció

Caulerpa cylindracea Sonder, 1845 és una espècie sifonial, constituïda per una sèrie d’estolons de 1-2 mm de diàmetre dels quals sorgeixen múltiples i prims rizoides i frondes de grandària petita (< 10 cm) dividides en pinnes d’aspecte vesicular. Té un color verd clar.

Viu a zones fotòfiles des de la superfície fins a 40 metres de profunditat. Està àmpliament distribuïda per mars càlids, l’Atlàntic central est (Canàries, Àfrica) i oest i l’indo-Pacífic.

Produeix propàguls sexuals viables que multipliquen la probabilitat i la velocitat de dispersió. En poc temps forma un dens tapís sobre el fons colonitzat.

Caulerpa cylindracea (Sonder, 1845) és una alga d’origen tropical que durant l’última dècada s’ha expandit al llarg de la costa mediterrània occidental colonitzant els hàbitats bentònics autòctons.

El seu caràcter invasor és més marcat que la coneguda Caulerpa taxifolia (M. Vahl) C. Agardh, encara que els seus possibles efectes sobre els hàbitats bentònics i la biodiversitat marina no semblen haver despertat la mateixa preocupació a les institucions científiques i polítiques.

La Caulerpa cylindracea és una alga australiana que es va detectar per primera vegada a Tunis el 1926 i a partir de 1990 ha tingut una ràpida expansió pel Mediterrani. És una alga verda que creix arran de terra formant estolons i que té unes estructures verticals de 10-20 cm en forma de petites vesícules; pot viure dels 0 als 60 m de profunditat.

És perillosa per als ecosistemes que envaeix, ja que creix sobre diversos substrats, com les roques, posidònia o gorgònies, cobrint i matant les espècies que hi viuen i modificant les condicions físiques i químiques del medi. Es considera una de les pitjors espècies invasores del Mediterrani perquè pot alterar les condicions físiques, químiques i biològiques del medi.

Un cop establerta, l’erradicació d’aquesta alga és gairebé impossible, però sí que es pot actuar fent el seguiment i informant de la seva presència, i evitar la seva propagació a través de les àncores d’embarcacions, estris de pesca o qualsevol altra activitat humana. Per aquest motiu, al Parc Natural de Cap de Creus s’han instal·lat boies que indiquen la presència de Caulerpa cylindracea, on no es pot pescar ni fondejar, i evitar al màxim el trepig.

El vector d’introducció és una incògnita encara, però probablement són el transport marítim (aigües de llast i fouling) i aquariofília. Els vectors d’expansió, les àncores i aparells de pesca.

Està molt estesa i és agressiva a la Mediterrània. Es va observar per primera vegada a Líbia el 1990. Causa un sever impacte ecològic sobre les comunitats vegetals autòctones i pot arribar a substituir-les gairebé del tot. Està considerada una de les 100 pitjors espècies invasores de la Mediterrània ja que pot alterar les condicions físiques i químiques de l’entorn, modificant així les comunitats locals.

Produeix una disminució de la biodiversitat i provoca profundes modificacions en els ecosistemes marins a l’afavorir l’alteració d’hàbitats de gran importància ecològica i econòmica, també afavoreix la disminució, extinció i desplaçament d’espècies natives, espècies autòctones i un desequilibris en les xarxes tròfiques, ja que els rizoides de les espècies de Caulerpa cylindracea, al créixer en totes direccions, formen una densa malla i immobilitzen tot el que queda sota ella, evitant la seva transferència a altres compartiments de la cadena tròfica, aquesta alga és capaç d’alterar les taxes de sedimentació i les condicions químiques i físiques del substrat impedint, per exemple,la difusió d’oxigen al sediment i transformant l’hàbitat en un ambient tòxic per a multitud d’espècies epibentòniques i infaunals, també s’han identificat impactes per a determinades activitats socioeconòmiques com la pesca comercial produint el desplaçament d’espècies comercials a altres zones per buscar aliment.

Impacte sobre l’hàbitat marí

  • Altera les característiques de l’hàbitat, degut a la formació de denses praderies monoespecífiques. 
  • Desplaça espècies natives.
  • Perill per les praderies de fanerògames protegides com la Posidonia oceanica i la Cymodocea nodosa.
  • Produeix substàncies tòxiques; afecta als seus depredadors.
  • Obstrueix els estris de pesca.
  • Disminueix l’atractiu turístic dels fons envaïts.

Espècies similars

És d’un color més clar que Caulerpa taxifolia (M. Vahl) C. Agardh, amb frondes més petites i creix a l’estiu i a la tardor.

Taxonomia

Plantae (Regne), Chloropyta (Phylum), UlyOPHYCEAE (Classe), BRIPSIDALES (Ordre), CAULERPACEAE (Família), CAULERPA CYLINDRACEA (Espècie).

Distribució geogràfica

Mapa extret de GBIF

Vídeo

Fotografies

POSEM EL NOSTRE GRANET D’ARENA A…. I TU TAMBÉ POTS

Tornar enrere

Següent Publicar

Anterior Publicar

Deixar una resposta

© 2024 Espècies Marines del Mediterrani

Autor AFF