Espècies Marines del Mediterrani

Boops boops | Boga

Tornar enrere

COM LA PODEM IDENTIFICAR

  • Cos fusiforme i oval en secció
  • Aleta dorsal que cobreix 3/4 del cos
  • Cap arrodonit, ulls grans i boca terminal petita protràctil amb dents molt sortints
  • Línia lateral clarament delimitada per un color fosc
  • Taca negra a la base dels pectorals
  • Longitud mitjana de 25 cm a l’edat adulta (màxim 36 cm)
  • Es mou en grans bancs

CARACTERÍSTIQUES

Nom científic: Boops Boops, Lemarck (1816)  
Nom comú: Boga (CA), Boga (ES), Bogue (FR), Bogue (GB), Boba, boga (IT)
Grup: Peixos
Tipus paisatge: La boga viu entre dues aigües per sobre de tot tipus de fons (sorrenc-fangosos, platges de sorra, ports, fons mixtes, herbes marines, roques, etc.). Acostuma a apropar-se al fons durant el dia i s’acosta més a la superfície a la nit. També és present als fons tous de la plataforma continental i més enllà fins a més de 300 metres de profunditat.
Fondària: Des de la superficie als 300 m.
Mides:  Fins a 35 cm.
Distribució geogràfica: Està present a l’Atlàntic oriental: des d’Escandinàvia al nord, fins a Angola al sud, incloses les illes Canàries i Cap Verd, així com al Mediterrani i al mar Negre.

DISTRIBUCIÓ A LA NOSTRA COSTA

Per la zona de Tarragona i per la Costa Brava. Sant Carles de la Ràpita, Tarragona, Torredembarra, Vilanova i la Geltrú, l’Hospitalet de Lloregat, Barcelona, Mataró, Pineda de Mar, Malgrat de Mar, Blanes, Tossa de Mar, Platja d’Aro, Palamós, Palafrugell, Begur, l’Estartit, Illes Medes, l’Escala, Roses, Cadaqués, Port de la Selva i Llançà.

DESCRIPCIÓ

La boga, amb una longitud mitjana de 25 cm a l’edat adulta (màxim 36 cm), té un cos fusiforme de secció ovalada. El seu cap arrodonit té uns ulls grans i una petita boca terminal protràctil que conté dents molt sortides.
L’aleta dorsal, que recorre més de 3/4 de l’esquena, està formada per una quinzena de radis espinosos, seguits pel mateix nombre de radis flexibles. L’anal comença amb tres radis espinosos i després té uns quinze radis flexibles.
El cos està cobert d’escates cicloides platejades. El dors és una mica gris, més fosc i amb reflexos groguencs o blavosos. Els laterals estan adornats amb de 3 a 4 línies longitudinals grogues daurades sempre visibles i d’altres més o menys esvaïdes. Allà la línia lateral està clarament delimitada per un color fosc. També hi ha una taca negra a la base dels pectorals.

S’agrupen en loles de molts individus, sobretot en llocs amb corrent, on s’alimenta del plàncton i les partícules que transporta l’aigua. Son petits i nerviosos i es mouen en cardumen a l’uníson.

ESPECIES SIMILARS

La boga viu en bancs i es pot confondre amb altres espècies gregaries:

  • El chucleto del gènere Atherina, més petites, amb dues petites aletes dorsals triangulars, amb el cos prim i fràgil amb una banda longitudinal platejada a la meitat del costat i el dors blau-verd.
  • Sorells del gènere Trachurus que presenten una línia lateral armada d’escuts espinosos a la part posterior del cos.
  • Sardines (Sardina sp., Sardinella sp.), arengades (Clupea harengus) o anxoves (Engraulis encrasicolus), que només tenen una petita aleta dorsal triangular al mig del dors i tenen el cos platejat sense línia horitzontal.

TAXONOMIA

ANIMALIA (REGNE), CHORDATA (PHYLUM), TELEOSTEI (CLASSE), EUPERCARIA INCERTAESEDIS (ORDRE), SPARIDAE (FAMÍLIA), BOOPS BOOPS(ESPÈCIE).

DISTRIBUCIÓ GEOGRÀFICA

Mapa extret de GBIF

VÍDEOS

FOTOGRAFIES

Fotografia extreta de ducatona a Flickr
Fotografia extreta de stefano perra a Flickr
POSEM EL NOSTRE GRANET D’ARENA A…. I TU TAMBÉ POTS

Tornar enrere

Següent Publicar

Anterior Publicar

Deixar una resposta

© 2024 Espècies Marines del Mediterrani

Autor AFF