Espècies Marines del Mediterrani

Apogon imberbis | Moll reial

Tornar enrere

COM LA PODEM IDENTIFICAR

  • Cos vermell
  • Ulls negres amb dos barres horitzontals blanques
  • Dos aletes dorsals
  • Aletes pectorals molt llargues

CARACTERÍSTIQUES

Nom científic: Apogon imberbis (Linnaeus,1758)
Nom comú: Moll reial (CA), Reyezuelo (ES), Barbier, Apogon, Roi des rougets, Castagnole rouge (FR), Swallowtail seaperch (GB), Castagnola rossa, sarago pizzuto (I), Roter Fahnenbarsch, Mittelmeer Fahnenbarsch (D)
Grup: Peixos
Tipus paisatge: És un peix de roca. Poques vegades viu sol i prefereix formar grups a l’entrada de les coves, a l’aixopluc de la llum. Es troba freqüentment a les parets de roca i també als coral.ligens.
Fondària: Entre els 5 i 50 metres a l’estiu. Fins a 200 metres a l’hivern.
Mides: 15 cm.
Distribució geogràfica: Mediterrani i Atlàntic oriental des del sud del Golf de Biscaia, Golf de Guinea, Açores, Cap Verd, Canàries.

DISTRIBUCIÓ A LA NOSTRA COSTA

Per tota la costa catalana. L’hem vist a l’Ametlla de Mar, Tarragona, Torredembarra, Vilanova i la Geltrú, Barcelona, Mataró, Sant Andreu de Llavaneres, Blanes, LLoret de Mar, Tossa de Mar, Sant Feliu de Guixols, Platja d’aro, Palamós, Calella de Palafrugell, Llafranc, Tamariu, Begur i l’Estartit.

DESCRIPCIÓ

Aquest peix petit, amb un cos força alt comprimit lateralment, i un color uniforme vermell a ataronjat , de vegades amb un o uns quants punts negres prop de la base caudal, no supera els quinze centímetres. La forma del Moll trisl s’aproxima molt a la de la Castanyola ( Chromis chromis ). Les aletes són transparents i, a part dels pectorals, estan armades d’espines. L’aleta pectoral és llarga i arriba a la base de l’aleta anal. Les dues aletes dorsals són curtes i el peduncle caudal és ample i pronunciat.
El cap gran acaba en una boca protràctil. Té uns ulls grans que caracteritzen l’espècie. Aquests ulls són globulars, rodons i barrats negres amb dues fines ratlles blanques horitzontals.

Apogon imberbis s’alimenta de petits peixos i invertebrats. L’espècie és macròfag, zoòfag i carnívor.

La reproducció dels apògons té lloc a l’estiu, després de la formació de la parella a la primavera.
Una exhibició de festeig durant la qual els pares mantenen un estret contacte lateral en cercles lents comença el període del cicle. Aleshores, l’aparellament sense còpula, només un període de proximitat seguit d’un frenesí tremolant, dóna lloc a la fecundació. Quan es produeix l’expulsió de la posta, uns vint mil ous s’aglutinen immediatament, gràcies als filaments de cada ou, en una posta compacta. El mascle recull la bola de posta a la boca i, escopint-la repetidament, li dóna forma perquè s’instal·li a la cavitat bucal per a la incubació dels ous.
Durant aproximadament una setmana, el Moll reial mascle ecloirà i incubarà la seva descendència proporcionant-los abundant oxigen. Aquesta activitat implica un dejuni permanent fins que surten les larves. Aquest paternalisme és característic dels apogònids i la incubació oral es pot repetir diverses vegades (quatre) al llarg del període de posta. Aquesta incubació oral explica el nom anglès “Mouthbrooding cardinalfish” que significa literalment “criar la cria a la boca”.

La batimetria està subjecta a variacions estacionals: prop de la superfície (de 10 a 50 metres) a l’estiu, els Apogon imberbis baixen fins als 200 metres a l’hivern.

Aquesta espècie és poc sensible, gràcies a la seva important capacitat per regenerar la seva població.

ESPECIES SIMILARS

La Castanyola ( Chromis chromis ), difereix del Moll reial pel seu color marró-negre. que és de color blau intens en l’etapa juvenil i per la seva aleta pectoral que és més curta.
La Forcadella de 3 cues ( Anthias anthias ), té una coloració groga (3 bandes) a la part superior del crani, i aletes blavoses i el seu cos és de color rosat.

TAXONOMIA

ANIMALIA (REGNE), CHORDATA (PHYLUM), TELEOSTEI (CLASSE), KURTIFORMES (ORDRE), APOGONIDAE (FAMÍLIA), APOGON IMBERBIS (ESPÈCIE).

DISTRIBUCIÓ GEOGRÀFICA

Mapa extret de GBIF

VÍDEOS

FOTOGRAFIES

Fotografia extreta del perfil de Sergi Garcia a Flickr
Espectacular foto d’un mascle amb la posta d’ous a la boca. Fotografia extreta del perfil de Ernesto Minguez Valdés a Flickr
De la mateixa presa de fotos, tenim aquesta del detall dels ulls negres barrats en blanc. Fotografia extreta del perfil de Ernesto Minguez Valdés a Flickr
POSEM EL NOSTRE GRANET D’ARENA A…. I TU TAMBÉ POTS

Tornar enrere

Següent Publicar

Anterior Publicar

Deixar una resposta

© 2024 Espècies Marines del Mediterrani

Autor AFF