COM LA PODEM IDENTIFICAR
- Forma massiva i arrodonida (forma de con)
- No pedunculada
- Superfície llisa, ferma i cartilaginosa
- Zoides en sistemes meandriformes deprimits
- Mida mitjana: 15 cm
CARACTERÍSTIQUES
Nom científic: Aplidium conicum (Olivi, 1792)
Nom comú: Ascidia colonial (CA), Ascidia cónica (ES), Aplidium conique, synascidie conique (FR), Colonial ascidian, colonial sea-squiet (GB), Tunicato conico (I), Kegel-Seescheide (D)
Grup: Cordats – Tunicats
Tipus paisatge: Fons sorrencs o conquisants, prop o a la base de la posidònia o sobre roques properes a la sorra. Aplidium conicum és una espècie d’aigües temperades, freqüenta zones ben il·luminades a lleugerament ombrejades amb hidrodinàmica moderada.
Fondària: De 5 a 50 m de profunditat
Mides: 15 cm
Distribució geogràfica: Present a la Mediterrània occidental i a l’Adriàtic, Aplidium conicum només és realment comú al nord de l’Adriàtic en fons sorrencs o conquisants.
DISTRIBUCIÓ A LA NOSTRA COSTA
Mataró, Palamós, Illes Medes, Llançà i Portbou.
DESCRIPCIÓ
Aplidium conicum és una ascidia colonial que forma grans colònies massives, arrodonides o en forma de con. Aquestes colònies poden mesurar entre 100 i 200 mm, fins a 300 mm de diàmetre. Es distingeix de Pseudodistoma cyrnusense (que arriba a uns 50 mm) per l’absència de peduncle i puntuació vermella.
Les colònies de Aplidium conicum tenen una superfície llisa, ferma i cartilaginosa, amb pigments grocs i taronja brillants que poden acolorir la colònia d’ocre o taronja brillant. Tanmateix, les colònies blanques també són possibles. La túnica comuna és translúcida i no presenta inclusions calcàries.
Els orificis d’inhalació de cada individu formen dissenys serpentins tancats i deprimits, amb l’orifici d’exhalació comú visible al centre de les depressions. Els sifons inhaladors més petits estan alineats a la perifèria de les depressions, separats per zones llises i sortints.
Descripció microscòpica:
- El sifó oral té 6 lòbuls punxeguts, sovint pigmentats de color negre.
- L’orifici cloacal té una llengua llarga i no dividida.
- El sac branquial compta amb 18 a 20 files de diéreses.
- L’estómac de l’animal és ratllat.
- Els zooides són allargats i poden mesurar fins a 2 cm de llarg.
Alimentació:
Aplidium conicum és un animal filtrador micròfag. El corrent d’aigua creat pel moviment dels cilis de la faringe permet a l’animal capturar partícules en suspensió, que formen la seva dieta. Aquest corrent també facilita l’intercanvi de gasos, i les partícules digerides surten pel sifó d’exhalació.
Reproducció:
La reproducció d’Aplidium conicum alterna cicles sexuals i asexuals. Aquestes ascidies són hermafrodites, i la fecundació és interna.
- Reproducció sexual: Les gònades es troben al postabdomen, on es produeix la fecundació. Després de la formació dels ous, es genera una larva nedadora semblant a un capgròs, que és alliberada pel sifó auricular dels zooides. La vida pelàgica de la larva és curta i després s’adhereix al substrat mitjançant papil·les adhesives. A partir d’aquí, comença la metamorfosi i es forma un individu adult. En el cas d’Aplidium conicum, les larves s’observen principalment a l’abril i maig.
- Reproducció asexual: La colònia es forma per brotació de l’individu tija.
Relació amb altres espècies:
El cranc Dromia personata pot ser trobat portant una colònia d’Aplidium conicum enganxada a la seva esquena en lloc d’una esponja.
ESPECIES SIMILARS
Les diferents espècies d’ascidies no es poden determinar amb certesa a partir de fotos, per molt bones que siguin. Els elements d’anatomia interna són absolutament necessaris, fins i tot a nivell de gènere. Si un bussejador informat, en una localitat limitada, pot agrupar exemplars en una espècie determinada, això ja no és vàlid per a un altre individu i una altra regió. D’aquí les innombrables confusions a la literatura i als llocs WEB.
Pseudodistoma cyrnusense: colònia més petita, semblant, però pedunculada i sense patrons de meandres a la seva superfície. Color gris groguenc a ataronjat amb una túnica comuna relativament transparent i clara. Zoids vermells o groguencs. Sifons inhaladors de 6 lòbuls. Aquesta espècie és relativament comuna a tot el Mediterrani. Té 3 punts vermells clarament visibles al voltant de cada sifó inhalador.
Aplidium (Sidnyum) elegans: colònies de mida més petita (2 a 6 cm) formen masses sense lòbuls marcats (coixinet petit). El color és brillant, predominantment rosat. La implantació dels zooides forma meandres a la superfície de la colònia. Els orificis d’inhalació estan rematats amb una corona blanca i vorejats per 8 pestanyes blanques.
Aplidium nordmanni: les colònies formen masses gruixudes, lobulades, de bona mida (de 5 a 10 cm d’alçada i de 20 a 30 cm de diàmetre). Hi ha dos tipus de colors diferents, un blanc translúcid i l’altre taronja-rosa que es troben més habitualment en busseig. Els zooides es distribueixen irregularment al voltant de sifons cloacals ben visibles que s’obren cap a la part superior de la colònia. Els orificis d’inhalació estan rematats per una petita corona (freqüentment blanca) vorejada per 6 pestanyes transparents.
TAXONOMIA
ANIMALIA (REGNE), chordata(PHYLUM), ascidiacea(CLASSE), aplousobranchia (ORDRE), polyclinidae (fAMÍLIA), Aplidium conicum (ESPÈCIE).
DISTRIBUCIÓ GEOGRÀFICA
VÍDEOS
FOTOGRAFIES
PREGUNTES FREQÜENTS
Com podem identificar la Aplidium conicum? Fixa’t en la forma massiva i arrodonida de l’animal, amb una forma de con. La seva superfície és llisa, ferma i cartilaginosa, sense peduncle. Els zoides tenen un disseny meandriforme i deprimits, i cada individu té orificis d’inhalació formant dissenys serpentins. La mida mitjana de la colònia és de 15 cm. El color de la colònia pot ser groc o taronja brillant, però també es poden trobar exemplars blancs. Els individus formen part d’una colònia sense inclusions calcàries i tenen 6 lòbuls punxeguts en el sifó oral. Es pot trobar a fons sorrencs o roques properes a la posidònia entre 5 i 50 m de profunditat.
BIBLIOGRAFIA
GBIF | Global Biodiversity Information Facility
Informes d’aplicació 2013-2018 Directiva Hàbitats i Directiva Ocells
ANEXO 1_Listado Especies Informe PS
Espècies protegides i amenaçades de la fauna autòctona a Catalunya
PECES Y CEFALOPODOS. Estrategias marinas de España