Espècies Marines del Mediterrani

Alicia mirabilis | Anemona d’ous o baiada

Tornar enrere

COM LA PODEM IDENTIFICAR

  • Durant el dia està completament tancada amb forma de boletes i de nit floreix en una espectacular anèmona de 40cm d’alçada sense comptar els tentacles.
  • Corona de tentacles translúcids equipats amb grans cèl.lules urticants
  • Les juvenils les podeu trobar entre la posidònia, els exemplars adults a substrats durs i exposats.

CARACTERÍSTIQUES

Nom científic: Alicia mirabilis (Johnsons, 1861)
Nom comú: Anèmona d’ous, Baiada (CA), Alicia (ES), Alicia, Anémone alicie, anémone d’herbier (FR), Wonder anemone, Berried anemone, Barried anemone (GB), Attinia alice (I), Wunder anemone, Beerenanemone (D)
Grup: Cnidaris-Hexacoralls
Tipus paisatge: Aquest anemona es troba amb mida adulta principalment en substrats durs, roques, fons coral.lígens. Sempre en llocs exposats. I no és extrany trobar-se amb individus més joves als llits de coral.lígens i herbes marines, especialment a les fulles de la posidònia.
Fondària: Entre 1 m i 40 m de profunditat
Mides: Oberta fins a 40 cm d’alçada sense els tentacles.
Distribució geogràfica: De distribució circumtropical Mediterrani, Mar Roig, costes atlàntiques d’Àfrica Occidental, Caàries i Açores, Carib, …

DISTRIBUCIÓ A LA NOSTRA COSTA

Illes Medes, Sant Feliu de Guixols a les dos puntes del port, a Palamós en diferents punts.

DESCRIPCIÓ

Aquesta anemona té principalment activitat nocturna.

De fet, quan s’arrossega durant el dia , té un aspecte contret en una bola o cúpula marró coberta de protuberàncies blanques, grogues o fins i tot marrons .

De dia, l’Alicia mirabilis s’assembla a una pila de baies, per això rep també el nom d’anemona baiada.
Es desplega de nit i apareix en forma de cilindre translúcid blanquinós , portant les mateixes protuberàncies i al final del qual molts filaments molt urticants oscil·len amb els corrents.

És un animal carnívor passiu que desplega els seus tentacles equipats amb cèl.lules urticants, els cnidoblasts, capaços de llançar un filament buit connectar a una glàndula verinosa, que colpejarà la presa com un arpó i romandrà ancorat allà per uns ganxos situats a la seva base.

Amb el verí ja inoculat, l’anemona anirà portant la presa cap a la boca amb els tentacles i digerida dins de la cavitat gàstrica, dividida per particions. Cada cubilce, entre els envans, correspon a un tentacle.

Les estructures no assimilables (ossos, fragments de petxines, etc.) les rebutja cap a l’exterior per la boca que també serveix d’anus.

En quant a la reproducció, aquesta té lloc principalment quan les condicions externes són favorables, espeialment quan la temperatura de l’aigua és de temperada a càlida.

És sexual, això vol dir que els individus tenen sexes separats. Els òvuls i els espermatozoides són produïts per les gònades situades a la paret dels septes interns.

Els ous es fecunden externament i de seguida es divideixen per donar, al cap d’unes hores, una larva nedadora: una plànula, que s’enfonsarà fins caure sobre un substrat adequat on s’adherirà i donarà lloc a un pòlip.

També ténen reproducció asexual per fissiparitat que vol dir que l’animal produirà un altra animal identic a ell. És a dir, un clon.

Com a curiositat, té una gran capacitat de regeneració. Així una anemona amputada por acabar de reconstruir-se de nou. A més és una de les anemones més urticants que hi ha.

Recordeu que de dia la veureu tancada que semblen un munt de boletes apilotades i de nit és quan s’obre translúcida i preciosa.

ESPECIES SIMILARS

A l’Indo-Pacífic existeixen altres espècies properes, com Alicia rhadina , més petita…

TAXONOMIA

ANIMALIA (REGNE), CNIDARIA (PHYLUM), HEXACORALLIA (CLASSE), ACTINIARIA (ORDRE), ALICIIDAE (FAMÍLIA), ALICIA MIRABILIS (ESPÈCIE).

DISTRIBUCIÓ GEOGRÀFICA

Mapa extret de GBIF

VÍDEOS

Video extret del perfil de Salvador Magariño a Youtube
Video extret del perfil de paco v. a Youtube
Vídeo extret del perfil de La Rivista della Natura a Youtube
Video extret del perfil de Underwater Canaries a Youtube

FOTOGRAFIES

Fotografia extreta del perfil de Mario Pesce a Flickr
Fotografia extreta del perfil de Mario Pesce a Flickr
Fotografia extreta del perfil de Simon Vila a Flickr
POSEM EL NOSTRE GRANET D’ARENA A…. I TU TAMBÉ POTS

Tornar enrere

Següent Publicar

Anterior Publicar

Deixar una resposta

© 2024 Espècies Marines del Mediterrani

Autor AFF