Espècies Marines del Mediterrani

Aiptasia mutabilis | Ortiga blanca

Tornar enrere

COM LA PODEM IDENTIFICAR

  • En esquerdes o forats en entorns rocosos
  • De 96 a 192 tentacles en forma de flama
  • Tentacles sovint transparents amb filaments blancs
  • Filaments enganxosos urticants (acontia) expulsats en cas d’atac

CARACTERÍSTIQUES

Nom científic: Aiptasia mutabilis (Gravenhorst,1831)
Nom comú: Ortiga blanca (CA), Ortiga blanca, anemona trompeta, aiptasia marrón (ES), Aiptasie verte (FR), Trumpet anemone, green aiptasia (GB), Anemone bruno (I), Grüne Aiptasie (D)
Grup: Anemones
Tipus paisatge: Immersió en aigües poc fondes
Fondària: Fins a 30 metres
Mides: Columna 12cm d’alçada. Tentacles de 6 cm.
Distribució geogràfica: Viu en roques, cavitats, esquerdes, entre algues… Habiten al sublitoral, fins als 30 metres o en zones més superficials sota roques. Es troba per tot el Mediterrani i a l’Atlàntic oriental, des del canal de la Mànega fins a l’Àfrica occidental.

DISTRIBUCIÓ A LA NOSTRA COSTA

La trobem a tot el litoral català. Ametlla de Mar, Cambrils, Tarragona, Barcelona, Tossa de mar, Sant Feliu de Guixols, Palamós, Llafranc, Sa Tuna , Illes Medes, l’Escala, Port Lligar, Llançà, Cadaqués i Colera.

DESCRIPCIÓ

Aquesta anemone té la base adherent a manera de ventosa, té una columna de fins a 20 centímetres de longitud, llisa, no dividida en regions i en forma d’embut. És de color bru groguenca i, la columna de vegades és ratllada de blanc o blau. El disc oral normalment està marcat per línies blavoses o verdoses que radien de la boca (degut a la presència d’algues simbionts), està envoltat d’aproximadament 100, llargs i forts, tentacles blanquinosos que poden retreure’s i arriben de 6cm a un màxim 15cm de llarg, amb extrems afilats. Els tentacles són de diferent mida i van formant com cercles. També hi ha individus albins.

Sovint es pot trobar sobre fusta. Si la molesten emet filaments blancs (acontis). En cas d’agressió pot expulsar aquests acontis, que són filaments viscosos, urticants i visibles a ull nu, pels seus tentacles.

Quan es troba a l’aigua, estén els tentacles per capturar els peixos petits, els crustacis i altres partícules comestibles que floten per l’aigua.

Té sexes separats, és ovípara. També poden recórrer a la reproducció asexual per divisió en dos de la seva columna.

ESPECIES SIMILARS

Es pot confondre amb Aiptasia diaphana que és de forma completament semblant, encara que és molt més petita (aprox. 3cm de diàmetre). Aquesta pot formar catifes en aigües poc profundes i s’instal·la preferentment en aigües tancades a ports i llacunes. Una altra espècie amb la qual s’ha confós és Anemonia viridis, però aquesta té els tentacles de color verd brillant.

TAXONOMIA

ANIMALIA (REGNE), CNIDARIA (PHYLUM), ANTHOZOA (CLASSE), ACTINIARIA (ORDRE), AIPTASIIDAE (FAMÍLIA), AIPTASIA MUTABILIS (ESPÈCIE).

DISTRIBUCIÓ GEOGRÀFICA

Mapa extret de GBIF

VÍDEOS

FOTOGRAFIES

Fotografia extreta del perfil de Alfiero Brisotto a Flickr
POSEM EL NOSTRE GRANET D’ARENA A…. I TU TAMBÉ POTS

Tornar enrere

Següent Publicar

Anterior Publicar

Deixar una resposta

© 2024 Espècies Marines del Mediterrani

Autor AFF