COM LA PODEM IDENTIFICAR
CARACTERÍSTIQUES
Nom científic: Actinia striata (Quoy i Gaimard, 1833)
Nom comú: Tomàquet zebra (CA), Actiie Striée (FR) , Zebra anemoon (D)
Grup: Anèmones- Hexacoralls
Tipus paisatge: Es troba enganxada a la roca tant en zones ben il·luminades com entre algues i sota les roques.
Fondària: Fins a uns 30 metres
Mides: Fins a 7 centímetres de diàmetre.
Distribució geogràfica: Aquesta espècie és endèmica del mar Mediterrani occidental. La seva distribució inclou les costes mediterrànies d’Espanya i França, Itàlia, Grècia, Croàcia i el Marroc.
DISTRIBUCIÓ A LA NOSTRA COSTA
Costa de Tarragona, per Calafat, zona de l’Ametlla de mar. També a la Costa Brava, com Tamariu i l’Estartit.
DESCRIPCIÓ
La Actinia striata és una anemona de mar solitària. La columna cilíndrica pot créixer fins a una alçada i un diàmetre de 3 cm i el peu s’aixeca fins a un diàmetre de 6 cm. La corona consta de sis verticils de tentacles que formen 196 tentacles en total. La columna és de color variable, llisa i finament estriada, vermellosa, verda o marró apagada, amb vetes més fosques. Els tentacles són vermellosos o verdosos i el disc oral és de color vermell llis i una mica transparent. Els tentacles es poden retreure completament, i aleshores l’anemona de mar s’assembla a un monticle gelatinós ratllat.
Com altres anemones de mar, és carnívora, s’alimenta de zooplàncton que atrapa amb els seus tentacles, que introdueixen la presa a la boca. És una espècie generalment poc comuna. Els sexes estan separats i és vivípar, amb la reproducció probablement a l’estiu.
Actinia striata es troba en aigües molt poc profundes del mar Mediterrani i enlloc més. La Unió Internacional per a la Conservació de la Natura ha avaluat el seu estat de conservació com a “deficient de dades” perquè es coneix massa poc sobre la seva distribució o mida de la població i el seu estat. A causa de la poca profunditat de l’aigua on viu, és probable que es vegi afectada per l’abocament d’aigües residuals no tractades i el deteriorament de la qualitat de l’aigua. No obstant això, està present en diverses àrees marines protegides. Cal fer més investigacions per identificar les amenaces a les quals s’enfronta.
ESPECIES SIMILARS
La Actinia equina, l’anemona tomàquet, és llisa i sense dibuix.
La d’Actinia cari, l’anémona cinturó, té franges horitzontals.
Finalment, la d’Actinia fragacea, l’anémona maduixa, és vermella amb multitud de punts verds.
La variant present a les Açores és segurament una espècie a part: Actinia virgata Johnson, 1861.
Paractinia striata, l’anémona de posidònia ratllada, és més petita i té acontia.
TAXONOMIA
ANIMALIA (REGNE), CNIDARIA (PHYLUM), ANTHOZOA (CLASSE), ACTINIARIA (ORDRE), ACTINIIDAE (FAMÍLIA), ACTINIA striata (ESPÈCIE).
DISTRIBUCIÓ GEOGRÀFICA
VÍDEOS
FOTOGRAFIES
PREGUNTES FREQÜENTS
Com podem identificar la Actinia striata? L’Actinia striata es pot identificar fàcilment per la seva columna ratllada verticalment, de color marró, vermellós o verdós, i pels tentacles curts disposats en 6 cercles diferenciats. Quan està contractada, adquireix una forma molt aplanada, amb un voraviu blau o morat a la base del peu. El seu diàmetre màxim és de 6 cm. Aquesta anemona de mar solitària viu en aigües poc profundes del Mediterrani, on s’adhereix a roques i es troba generalment en zones ben il·luminades o entre algues i roques.
BIBLIOGRAFIA
GBIF | Global Biodiversity Information Facility
Informes d’aplicació 2013-2018 Directiva Hàbitats i Directiva Ocells
ANEXO 1_Listado Especies Informe PS
Espècies protegides i amenaçades de la fauna autòctona a Catalunya
PECES Y CEFALOPODOS. Estrategias marinas de España
MAMÍFEROS Y TORTUGAS. Estrategias marinas de España
1 Retroping