Espècies Marines del Mediterrani

Acinetospora Crinita | Alga fantasma

Tornar enrere

COM LA PODEM IDENTIFICAR

  • Desenvolupament estacional exuberant de la primavera a la tardor a l’infralitoral i circalitoral
  • Floracions d’algues denses i extenses en organismes adherits i substrats durs
  • Algues filamentoses de consistència cotonosa
  • Filaments llargs i molt fins (diàmetre microscòpic)
  • Color marró clar a groc pàl·lid

CARACTERÍSTIQUES

Nom científic: Acinetospora crinita, Sauvageau (1899) 
Nom comú: Alga fantasma (CA), Alga fantasma (ES), Algue barbe-à-papa (FR)
Grup: Algues brunes (Encara que no és un alga, és del Regne Chromista. Ho deixem en algues brunes per fer-ho fàcil)
Tipus paisatge: Les algues marrons filamentoses es desenvolupen principalment entre 5 i 40 m de profunditat. Formen una coberta filamentosa més o menys contínua, de gruix variable, i més o menys movent-se sobre els substrats rocosos i detrítics i sobre els organismes que hi resideixen. També cobreixen prats de posidònia.

Acinetospora crinita, amb diferència l’espècie més freqüent, es desenvolupa principalment a la primavera i l’estiu, en mode tranquil, en hàbitats de l’infralitoral i circalitoral rocosos i als prats de posidònia. També es pot desenvolupar a més profunditat. Desapareix a partir de setembre.

Chrysonephos lewisii es desenvolupa principalment a l’estiu, en comunitats d’algues amants de la llum a la zona infralitoral i als llits de posidònia. Durant les èpoques més caloroses, es troba principalment entre 15 i 40 m de profunditat. Substitueix la A. crinita del setembre.

Nematochrysopsis marina es troba a la Mediterrània a partir d’abril i creix principalment de maig a juliol i al setembre. Aprofita qualsevol tipus de substrat sempre que el lloc sigui molt tranquil perquè és molt fràgil i es desintegra ràpidament sota l’acció de les onades i corrents. Rarament es troba per sobre dels 5-6 m de profunditat. La seva profunditat òptima és d’entre 7 i 20 metres però ja s’ha observat a 42 m de profunditat.

Zosterocarpus oedogonium és una espècie mediterrània característica dels detrítics i coral·lígens costaners que es desenvolupa principalment de maig a octubre, entre 20 i 65 m de profunditat, en llocs no alterats. El seu desenvolupament generalment moderat fa que no presenti cap desavantatge per a altres espècies, a diferència de les tres anteriors.
Fondària: Fins als 40 m.
Mides:  Fins a 1 metre de longitud, 40 cm de diàmetre.
Distribució geogràfica: Des de la península Ibèrica fins al Mar del Nord. La trobem a tota la Mediterrània.

DISTRIBUCIÓ A LA NOSTRA COSTA

Al derelicte Dragonera a Tarragona i el parc del SES. Derelicte Vaporet. També se l’ha vist a Barcelona, Tossa de Mar, Palamós i Roses.

DESCRIPCIÓ

Quatre espècies d’ocròfits poden, soles o en combinació, donar proliferacions d’algues marrons filamentoses. Aquests són :

  • Acinetospora crinita (Carmichael) Wildling (Acinetosporaceae, Phaeophyceae)
  • Chrysonephos lewisii (WRTaylor) WRTaylor (Sarcinochrysidaceae, Pelagophyceae)
  • Nematochrysopsis marina (J.Feldmann) C.Billard (Sarcinochrysidaceae, Pelagophyceae)
  • Zosterocarpus oedogonium (Meneghini) Bornet (incertae sedis, Phaeophyceae)

L’anàlisi de les floracions d’algues marrons filamentoses va revelar la presència de nombrosos fragments d’algues (fins a 30 espècies diferents) atrapats pels filaments de les algues filamentoses descrites a continuació.

Les 3 espècies principals del consorci són les algues brunes Pheophyceae Acinetospora crinita i les Pelagophyceae Chrysonephos lewisii i Nematochrysopsis marina. Cal examinar la mostra al microscopi per diferenciar-les.

Acinetospora crinita forma filaments uniseriats ramificats molt fins de color marró clar a groguenc que, barrejats amb altres algues, poden formar gruixos voluminosos, que poden assolir diversos metres de longitud. Els filaments cilíndrics, de 25 a 35 µm de diàmetre, estan formats per cèl·lules de 0,5 a 3 vegades més llargues que amples i estan ramificades de manera irregular. Acinetospora crinita es distingeix d’altres algues marrons filamentoses per les seves ramificacions freqüentment perpendiculars al filament i inserides al mig de la cèl·lula mare. Les cèl·lules apicals estan arrodonides i acabades per un pseudopèl de 6 a 10 µm de diàmetre. Les cèl·lules contenen diversos cloroplasts discoides amb un pirenoide.

Chrysonephos lewisii forma uns flocs filamentosos de color blanquinós a groc pàl·lid que poden arribar a fer d’1 a 4 cm d’alçada, units al substrat mitjançant una subjecció discreta. Els filaments es ramifiquen en una pseudo-dicotomia (un dels dos filaments de la dicotomia s’insereix obliquament sobre el filament principal). Són uniseriats excepte al nivell de les ramificacions on poden aparèixer pluriseriats, i mesuren entre 15 i 40 µm de diàmetre a la base i 5-12 µm prop de l’àpex. Les cèl·lules, de forma cilíndrica a globosa, mesuren de 8 a 18 µm de llarg i de 4 a 11 µm d’amplada. Estan envoltats per una funda cilíndrica mucilaginosa que pot arribar a fer de 12 a 14 µm de gruix. Les cèl·lules tenen dos cloroplasts ovalats a bandes més o menys lobulats, groguencs i proveïts de pirenoides prominents.

Nematochrysopsis marina forma filaments uniseriats no ramificats (filaments simples), de color groc ataronjat, fixats al substrat per una base mucilaginosa i que poden arribar a fer un metre de llargada. Les cèl·lules mesuren 10-13 µm de diàmetre i 15-30 µm de llarg. L’aspecte de la paret cel·lular és un caràcter distintiu de l’espècie. Més fi a la part mitjana de la cèl·lula, dóna l’aspecte d’una juxtaposició de peces “H” al llarg del filament. Les cèl·lules tenen quatre cloroplasts lobulats i groguencs amb un pirenoide que es projecta.

Zosterocarpus oedogonium forma filaments unisseriats amb branques irregulars, de color marró daurat, de fins a 30 cm de llarg. Les cèl·lules, d’1 a 3 vegades més llargues que amples, mesuren entre 30 i 45 µm de diàmetre a la base i es redueixen als extrems. Les cèl·lules apicals són generalment afilades fins a puntes. Les cèl·lules tenen diversos cloroplasts discoides sense pirenoide. Prop dels extrems, els filaments es caracteritzen per la presència d’una o dues cèl·lules intercalars, oblonges, de contingut uniforme i de color marronós, riques en tanins (cèl·lules taníferes).

Com totes les plantes, aquestes espècies són autòtrofs fotosintètiques: desenvolupen els seus compostos orgànics a partir de minerals i llum, gràcies als pigments que els permeten fer la fotosíntesi.

El cicle reproductiu d’aquestes 4 espècies no està totalment resolt. No se sap de quina forma passen els mesos d’hivern.

Acinetospora crinita: el ventall de mètodes reproductius de l’espècie és molt ampli. El seu cicle reproductiu extremadament complex pot variar segons la regió, l’estació i les poblacions. Aquest cicle té diferents etapes cadascuna produint un o més tipus d’òrgans reproductors. Aquestes etapes poden tenir èxit o passar per alt durant l’any. S’han identificat almenys 5 tipus d’òrgans reproductors. Aquests òrgans solen ser breument pedicel·lats o sèssils i s’insereixen perpendicularment sobre els filaments. Un sol individu pot produir diversos tipus d’òrgans reproductors. Aquests òrgans reproductors són:

  • acinetosporangis o esporangis (= esporocists) pluriloculars (= amb diverses lògies) cònics, de 16 a 28 µm de diàmetre i de 40 a 80 µm de llarg, amb petites lògies, que produeixen espores immòbils (acinetospores),
  • megasporangis, esporangis pluriloculars cònics, de 30 a 40 µm de diàmetre i de 70 a 120 µm de llarg, amb grans cambres, que produeixen megàspores,
  • els esporangis subesfèrics uniloculars (= una sola cèl·lula), de 20 a 60 µm de diàmetre, que produeixen zoòspores (espores flagel·lades) que generen filaments semblants a un altre gènere d’Acinetosporaceae (el gènere Feldmannia ) i que podrien constituir l’estadi gametofític de l’ espècie . ,
  • Esporangis apomeiòtics uniloculars (absència de meiosi) que produeixen espores no reduïdes que retornen els filaments d’Acinetospora ,
  • monosporangis que produeixen una sola espora.

Chrysonephos lewisii: les cèl·lules de les dues o tres últimes ramificacions s’arrodonien i es transformen en zoòspores que s’alliberen després de la dissolució de la beina mucilaginosa. Les zoòspores piriformes mesuren 6-7 µm de diàmetre i 8-9 µm de llarg, i tenen un flagel anterior ciliat i un flagel posterior llis. No es va observar reproducció sexual ni espores de resistència (estomatocists o estatòspores).

Nematochrysopsis marina: la reproducció és idèntica a la de les espècies precedents. Les cèl·lules del filament es desenvolupen en zoòspores piriformes de 6-8 µm de diàmetre i 10-12 µm de llarg, amb un flagel anterior ciliat i un flagel posterior llis. No es va observar reproducció sexual ni espores de resistència (estomatocists o estatòspores). S’han reportat pseudoquists calcificats.

Zosterocarpus oedogonium: determinades cèl·lules intercalars dels filaments produeixen lateralment, a la seva superfície, petites cèl·lules fèrtils contigües. Tots els compartiments fèrtils d’una cèl·lula constitueixen un esporangi plurilocular (esporocist) que pot ser unilateral (a un costat de la cèl·lula mare) o en una màniga (al voltant de la cèl·lula mare). Es desconeix el destí de les espores després de l’emissió.

Les quatre espècies també tenen la capacitat de multiplicar-se vegetativament per fragmentació.

Les algues marrons filamentoses cobreixen la totalitat o part del paisatge submarí i poden causar danys greus als organismes sèssils, en particular als alimentadors de suspensió i filtres alimentadors que cobreixen perquè ja no tenen accés al seu aliment. Si el fenomen persisteix, el dany pot ser letal.

Els peixos herbívors ( salpes ) poden menjar aquestes algues, però sembla que la seva gana no és suficient durant el període de floració per restringir el seu desenvolupament.

ESPECIES SIMILARS

Les 3 espècies principals del consorci són les algues brunes Pheophyceae Acinetospora crinita i les Pelagophyceae Chrysonephos lewisii i Nematochrysopsis marina. Cal examinar la mostra al microscopi per diferenciar-les.

TAXONOMIA

chromista (REGNE), ochrophyta (PHYLUM), phaeophyceae (CLASSE), ectocarpales(ORDRE), acinetosporaceae (FAMÍLIA), acinetospora crinita (ESPÈCIE).

DISTRIBUCIÓ GEOGRÀFICA

Mapa extret de GBIF

VÍDEOS

FOTOGRAFIES

POSEM EL NOSTRE GRANET D’ARENA A…. I TU TAMBÉ POTS

Tornar enrere

Següent Publicar

Anterior Publicar

Deixar una resposta

© 2024 Espècies Marines del Mediterrani

Autor AFF