Espècies Marines del Mediterrani

El perquè…

intencions

La idea és poder saber, de totes les espècies que podem trobar, segons GBIF i WoRMS, a la costa catalana, on i en quines immersions les podem trobar. Després me’n vaig adonar que tenim moltes espècies comunes al Mediterrani i he acabat afegint espècies que desitjo veure-hi.

Per al nostre interès personal, per la curiositat de saber què estem veient i què podriem veure.

Que a la vegada ens ajuda a prendre consciència del mal que estem fent al fons marí. De les zones quasi despoblades de vida per l’actitud destructiva de l’home.

El litoral català s’estén des del cap Falcó al Cap de Creus, al nord, fins al riu Sènia, al sud, que marca la frontera de Catalunya amb la Comunitat Valenciana. Segueix una orientació general de nord-est cap al sud-oest, i té una longitud de 580 km.

De manera aproximada, els tipus de costa catalana i les seves extensions són els següents:
• Penya-segats: 208 km
• Costa baixa: 52 km
• Platges: 280 km

CAVERNES

A la nostra costa hi trobem un munt de cavernes a poca profunditat que explorem gaudint de la seva bellesa.

DERELICTES

Fer una immersió en un derelicte és una de les experiències més fascinants del busseig. Son finestres al passat que suposen una experiència emocionant i composen un biòtop molt ric en espècies.

MACRO

Aquí fem bon equip, la meva parella té una visió més general de l’entorn i jo m’enfoco a tot bitxet petit que puguem trobar.

ESPÈCIES

Intento donar la informació bàsica per reconèixer una espècie i també aprofundir una mica més i donar informació sobre el seu biòtop, vida i reproducció per si voleu fer fotografia més específica.

IMMERSIÓ NOCTURNA

Bussejar en si ja és una experìencia que relaxa molt, però fer-ho de nit és un altre nivell. Només estàs tu, el teu company de busseig i el que veus davant la teva llanterna. De nit surten un munt d’espècies que s’amaguen de dia i cacen de nit com els cefalòpodes i els crustacis principalment.

deixalla. el que no voldriem veure

Per desgràcia, és inevitable haver de parlar de les escombraries que ens arribem a trobar quan bussegem.
Si ajuda a conscienciar, fantàstic. Per part nostra, com molts altres bussejadors, ens emportarem la nostra bossa per a recollir el que trobem i puguem transportar, clar.

CIÈNCIA CIUTADANA

Tots podem participar i ajudar a la conservació del fons marí.

Hi ha moltes plataformes de ciència ciutadana en les que pots registrar-te i col.laborar aportant les teves fotografies, informant de la localització i data.

Observadores del Mar i iNaturalist, son dos d’ells. Nosaltres aportem el nostre granet de sorra.

classificació de les espècies

Vols aprofundir una mica més en les espècies que veus en la mar? Aquí et deixo un esquema de tota la classificació taxonòmica. Clica la imatge.

COM FUNCIONA LA WEB

Tens varies maneres d’accedir a la informació. Pots accedir a través del menú horitzontal, entrant a cada pestanya, a través de la pàgina inicial buscant l’espècie o amb el buscador pel nom comú en qualsevol idioma, taxonomía que sàpigues, nom científic. Desitjo que t’agradi l’experiència i trobis el que busques.

© 2024 Espècies Marines del Mediterrani

Autor AFF