COM LA PODEM IDENTIFICAR
CARACTERÍSTIQUES
DISTRIBUCIÓ A LA NOSTRA COSTA
Tarragona, derelicte Dragonera i espigó al costat del port. També estan confirmats avistaments a l’Ametlla de Mar, Torredembarra, Cubelles, Vilanova i la Geltrú, Mataró, Calella, Tossa de Mar, Platja d’Aro, Palamós, Calella de Palafrugell, Llafranc, Tamariu, Begur, l’Estartit, Illes Medes, l’Escala, Roses, Cadaqués, Port de la Selva i Llançà.
DESCRIPCIÓ
Aquest peix té un aspecte generalment hidrodinàmic.
El cos, fusiforme, gris platejat, té el ventre més clar; els flancs estan ratllats amb bandes fosques eixamplant per sota de la línia lateral.
Les dues aletes dorsals, curtes, són lleugerament groguenques i la caudal, molt dentada, està vorejada de negre.
La primera dorsal està ben enrere de l’aleta pectoral.
El cap acaba té una mandíbula inferior prominent i punxeguda. La mandíbula superior té una baixa capacitat de protràctil. La generosa dentició, en dues fileres, està girada cap a dins.
Les galtes desproveïdes d’escates a nivell del preopercle.
L’ull és rodó.
Aquesta espècie pot arribar als 120 cm de llargada.
Els espècimens vells arriben a quasi perdre les bandes fosques i la boca es fa més pronunciada. A aquests també se’ls anomena Espets.
S’alimenten de peixos, mol·luscs, cefalòpodes, crustacis són al menú d’aquest caçador. En aquesta zona, la barracuda s’alimenta principalment de sards, castanyoles,…
Es disposa de molt poca informació sobre la reproducció d’aquesta espècie, però els treballs científics han demostrat que té una taxa de renovació molt baixa. Un vídeo fet a Espanya per bussejadors aficionats mostra un comportament que pot estar relacionat amb la reproducció: un petit grup de barracudes naden sense una direcció determinada, molt ràpidament, sense parar atenció als bussejadors, i alguns individus sembla que volen “fregar-se” amb els altres.
ESPECIES SIMILARS
Sphyraena chrysotaenia: espècie lessepsiana de 30 a 40 cm, present a la conca oriental de la Mediterrània; es distingeix per línies horitzontals de color marró groguenc, de vegades poc marcades, i per un caudal groc.
TAXONOMIA
ANIMALIA (REGNE), CHORDATA (PHYLUM), ACTINOPTERYGII (CLASSE), PERCIFORMES (ORDRE), SPHYRAENIDAE (FAMÍLIA), SPHYRAENA VIRIDENSIS (ESPÈCIE).
DISTRIBUCIÓ GEOGRÀFICA
VÍDEOS
FOTOGRAFIES
PREGUNTES FREQÜENTS
Com podem identificar la Sphyraena Viridensis? Fixa’t en les següents característiques per identificar aquesta espècie: té un cos fusiforme de color gris platejat, amb bandes fosques a la part superior dels flancs (aproximadament de 20 a 23). El cap és esvelt i punxegut, amb la mandíbula inferior prominent. Les galtes no tenen escates al nivell del preopercle. Té dues aletes dorsals curtes, lleugerament groguenques, i una caudal molt dentada amb vorejats negres. Els exemplars més grans poden perdre les bandes fosques i tenir una boca més pronunciada.
Quina mida pot arribar a fer la Sphyraena Viridensis? Pot arribar fins als 120 cm.
Diferència entre Barracuda i Espet: La Barracuda (Sphyraena Viridensis) te els flancs ratllats amb bandes fosques i pot arribar als 120 cm d’allargada. L’Espet (Sphyraena Sphyraena) quasi no se li veuen les ratlles i pot arribar als 165 cm d’allargada. A més, té la mandibula molt més pronunciada.
1 Retroping