COM LA PODEM IDENTIFICAR
- Cos més o menys cilíndric, 6 cm màxim
- Banda ampla de color marró vermellós des de la boca fins a la cua
- Ventre blanc i dors blanc groguenc
- 2 aletes dorsals
CARACTERÍSTIQUES
Nom científic: Gobius Vittatus (Vinciguerra, 1883)
Nom comú: Cabot retxat, cabot ratllat (CA), gobio rayado, gobio listado, gobio de banda negra (ES), gobie rayé (FR), stripped goby (GB), ghiozzo listato (I), streifenngrundel (D)
Grup: Peixos òssis
Tipus paisatge: Gobius vittatus és una espècie bentònica. Es troba recolzada sobre les aletes pèlviques a la sorra, prop de la roca i coral·lígena a una profunditat de 15 a 80 m però la majoria de vegades entre 20 i 40 m. Molt poruc, a la més mínima alarma, es refugia en una escletxa.
Fondària: De 15 a 80 m
Mides: 6 cm
Distribució geogràfica: És una espècie endèmica de la Mediterrània.
DISTRIBUCIÓ A LA NOSTRA COSTA
Mataró, Tossa de Mar, Sant Feliu de Guíxols, Llafranch, Aigua Xèlida, Fornells, Sa Tuna, l’Estartit, Illes Medes, Cala Pedrosa, l’Escala i Portlligat.
DESCRIPCIÓ
El gobi ratllat és un peix petit amb un cos més o menys cilíndric que arriba als 6 cm de llargada. Una àmplia franja de color marró vermellós recorre el cos, des de la boca, passant per sobre dels ulls i arribant a la base de la cua. Aquesta banda delimita una zona blanca al ventre i una zona de color blanc groguenc a la part posterior. Totes les aletes són transparents, lleugerament rosades. Hi ha dues aletes dorsals.
El gobi ratllat s’alimenta principalment de petits crustacis, cucs poliquets, gasteròpodes i bivalves, però també d’algues i esponges.
És una espècie gonocòrica, és a dir, els sexes estan separats. La maduresa sexual de Gobius vittatus s’aconsegueix de mitjana al voltant dels 33 mm en les femelles i els 35 mm en els mascles. Des del primer any, alguns individus maduren i al cap de 3 anys tots ho són. La cria dura d’abril a juliol. Segons la seva edat, les femelles ponen entre 500 i 3000 ous que dipositen en una escletxa. Poden posar ous diverses vegades durant la temporada. Aleshores, els mascles fecundaran els ous i es quedaran allà per ventilar-los i protegir-los.
Els gobis no tenen una línia lateral aparent al cos, sinó un sistema de canals sensorials al cap.
El gobi ratllat es considera rar a molt rar en el seu rang. És el més petit del gènere Gobius al Mediterrani.
La seva esperança de vida és de 3 i 4 anys per a homes i dones respectivament.
ESPECIES SIMILARS
No hi ha cap altre gobi amb una coloració més o menys semblant. D’altra banda, Gobius vittatus és un mimètic de Parablennius rouxi, la bavosa blanca, que té la mateixa coloració. Es diferencia principalment per una única aleta dorsal i la presència de tentacles supraoculars. A més, mentre que el gobi ratllat sempre té el cos col·locat recte a la part inferior, aquest blènid generalment té una postura ondulada, fins i tot en un arc amb la cua corbada cap al cap.
TAXONOMIA
ANIMALIA (REGNE), CHORDATA (PHYLUM), TELEOSTEI (CLASSE), GOBIIFORMES (ORDRE), GOBIIDAE (FAMÍLIA), GOBIUS VITTATUS (ESPÈCIE).
DISTRIBUCIÓ GEOGRÀFICA
VÍDEOS
FOTOGRAFIES
PREGUNTES FREQÜENTS
Com podem identificar al Gobius Vittatus? Fixa’t en les següents característiques: és un peix petit i de cos cilíndric que mesura fins a 6 cm. Té una banda ampla marró vermellosa que va des de la boca fins a la cua, i el separa en un ventre blanc i un dors blanc groguenc. Presenta dues aletes dorsals transparents i lleugerament rosades. Aquesta espècie es troba a la Mediterrània en fons de 15 a 80 metres de profunditat, sobretot en zones de sorra prop de la roca i en fons coral·lígens.
BIBLIOGRAFIA
GBIF | Global Biodiversity Information Facility
Informes d’aplicació 2013-2018 Directiva Hàbitats i Directiva Ocells
ANEXO 1_Listado Especies Informe PS
Espècies protegides i amenaçades de la fauna autòctona a Catalunya
PECES Y CEFALOPODOS. Estrategias marinas de España