Espècies Marines del Mediterrani

Lepadogaster lepadogaster | Xucladits

Tornar enrere

COM LA PODEM IDENTIFICAR

  • Cap voluminós i ample, amb un musell pla, similar a un “bec d’ànec”.
  • Aleta dorsal llarga, adherida a la base de la cua.
  • Aletes pèlviques modificades en una ventosa ventral de doble disc.
  • Coloració variable: des de marró vermellosa a verda, amb petites taques negres.
  • Dues taques blaves al cap, que es connecten a la zona del clatell.
  • Dues barres clares davant de cada ull, amb la barra superior més llarga que la inferior.
  • Mida petita, entre 5 i 8 cm màxim.
  • El cos és aplanat dorsoventralment, amb una forma semblant a la del capgròs, amb el cap ampli i una cua afilada.
  • Línies clares en el clatell, amb una constricció central en forma de mitja lluna.

CARACTERÍSTIQUES

Nom científic: Lepadogaster lepadogaster (Bonnaterre 1788)
Nom comú: Xucladits (CA), chafarrocas (ES), porte-écuelle de gouan (FR), shore clingfish, comish sucker (GB), succiascoglio, azzeccaprete (I), ansauger, bandschild (D)
Grup: Peixos òssis
Tipus paisatge: Tot i que aquesta espècie és comuna, el Lepadogaster lepadogaster es veu rarament. Es passa el dia fixat cap per avall sota les pedres, la majoria de vegades entre 20 cm i 1 m d’aigua.
Fondària: Fins a 1 m
Mides: De 5 a 8 cm
Distribució geogràfica: Habita a les costes mediterrànies i probablement al mar Negre. També freqüenta part de l’Atlàntic oriental.

DISTRIBUCIÓ A LA NOSTRA COSTA

l’Ametlla de Mar, Cambrils, Barcelona, Blanes, Lloret de Mar, Tossa de Mar, St. Feliu de Guíxols, S’Agaró, Palamós, Calella de Palafrugell, Llafranc, Tamariu, Sa Tuna, l’Escala, Cadaqués, Portlligat, Port de la Selva i Colera.

DESCRIPCIÓ

El Lepadogaster lepadogaster és un petit peix que es troba a les costes mediterrànies, el Mar Negre i l’Atlàntic oriental. Aquesta espècie es caracteritza per un cap voluminós, ample i amb un musell pla, que li dóna una forma semblant a un “bec d’ànec”. El cos és aplanat dorsoventralment, i el peix pot arribar a mesurar entre 5 i 8 cm. La seva coloració és molt variable, passant des de tons marró vermellós a verdós, amb petites taques negres que poden ser rodones o ovalades. Aquestes taques sovint es disposen en línies que es poden veure als costats i l’esquena, i en algunes ocasions poden formar bandes verticals. A més, presenta dues taques blaves al cap, que es connecten a la zona del clatell.

Les seves aletes pèlviques estan modificades en una ventosa ventral de doble disc, la qual permet al peix adherir-se fermament a superfícies, inclòs en zones amb surf intens. L’aleta dorsal és llarga i està adherida a la base de la cua, connectant-se amb l’aleta anal. Aquest peix es troba sovint a la tartera o sota pedres i roques, on es fixa amb la ventosa i es queda immòbil durant llargues estones.

En termes de comportament, Lepadogaster lepadogaster és un depredador nocturn que s’alimenta de petites preses com crustacis, mol·luscs, i fins i tot peixos petits. La seva reproducció es produeix a la primavera i estiu, amb les femelles posant ous sobre suports rocosos que són fecundats pel mascle. Després de la fecundació, els mascles protegeixen els ous fins a l’eclosió. A mesura que les larves s’allunyen de la superfície, esdevenen més sedentàries.

Lepadogaster lepadogaster pot ser confós amb altres espècies semblants com Lepadogaster purpurea i Lepadogaster candolii, però es poden diferenciar per diversos detalls morfològics, com la disposició i el nombre de papil·les de la ventosa o la forma i la llargada de les línies clares al cap. Aquestes característiques fan que aquesta espècie sigui fàcil d’identificar per aquells familiaritzats amb la fauna marina de la regió.

ESPECIES SIMILARS

Lepadogaster lepadogaster pot ser confós amb altres espècies semblants com Lepadogaster purpurea i Lepadogaster candolii, però es poden diferenciar per diversos detalls morfològics, com la disposició i el nombre de papil·les de la ventosa o la forma i la llargada de les línies clares al cap. Aquestes característiques fan que aquesta espècie sigui fàcil d’identificar per aquells familiaritzats amb la fauna marina de la regió.

TAXONOMIA

ANIMALIA (REGNE), CHORDATA (PHYLUM), TELEOSTEI (CLASSE), GOBIESOCIFORMES (ORDRE), GOBIESOCIDAE (FAMÍLIA), LEPADOGASTER LEPADOGASTER (ESPÈCIE).

DISTRIBUCIÓ GEOGRÀFICA

VÍDEOS

FOTOGRAFIES

Fotografia feta per Thomas Menut al sud de França i publicada a GBIF
Fotografia feta per Xavi Salvador a Garbet i publicada a MINKA
PREGUNTES FREQÜENTS

Com podem identificar la Scorpaena maderensis? La Scorpaena maderensis es pot identificar fàcilment per diverses característiques distintives. El seu cap prim és més estret que el d’altres espècies del gènere Scorpaena. Presenta dos parells de solapes blanques de pell sota la mandíbula inferior, una característica única. El cos té una coloració beix clar amb marbres i barres fosques, a més de petits punts blancs i negres. També destaca per tenir tres franges blanques: una al peduncle caudal, una al mig de l’aleta caudal i una altra a la punta de la cua. Aquest conjunt de característiques, especialment les franges blanques i les solapes de pell, facilita la identificació d’aquesta espècie.

POSEM EL NOSTRE GRANET D’ARENA A…. I TU TAMBÉ POTS

Tornar enrere

Següent Publicar

Anterior Publicar

Deixar una resposta

© 2024 Espècies Marines del Mediterrani

Autor AFF