Espècies Marines del Mediterrani

Balanophyllia europaea | Queixal

Tornar enrere

COM LA PODEM IDENTIFICAR

  • Madrèpora solitària
  • Forma oval
  • Enganxada a substrats durs
  • Pòlip marró tenyit de vermell o groc (per les algues simbiòtiques)
  • Fotòfils

CARACTERÍSTIQUES

Nom científic: Alicia mirabilis (Johsos, 1861)
Nom comú: Queixal (CA), madrépora solitaria (ES), dent de cochon (FR), scarlet coral, pig-tooth coral (GB), madrepora solitaria (I), warzenkoralle (D)
Grup: 
Tipus paisatge: Creix sobre substrats durs: pedres, petxines, roques, ceràmica. Li agraden les superfícies ben il·luminades (espècies fotofíliques), de fins a 40 m de profunditat (precoral·lígenes). És molt freqüent en zones il·luminades, a poca profunditat, sobre substrats durs. El pòlip s’obre a la nit.
Fondària:  Fins a 40 m
Mides: 3-4 cm
Distribució geogràfica: Endèmic de la Mediterrània

DISTRIBUCIÓ A LA NOSTRA COSTA

Ametlla de mar, Hospitalet de l’Infant, Mataró, Blanes, Tossa de mar, Sant Feliu de Guixols, Palamós, Calella de Palafrugell, Llafranc, Tamariu, Sa Tuna, Illes Medes, l’Estartit, Roses, Cadaqués, Port Lligat, Port de la Selva, Llançà, Colera i Portbou.

DESCRIPCIÓ

És una madrèpora solitària, de color verd marronós, d’aspecte compacte, de forma ovalada de fins a 3 a 4 cm de diàmetre i 2 cm d’alçada. Les particions internes de l’esquelet són molt arquejades i tenen excreixes convergents cap al centre de la madrepora. El pòlip, amb tentacles curts, de vegades transparents, és marró tenyit de vermell o groc per la presència d’algues simbiòtiques.

És un cnidari equipat amb cèl·lules urticants (cnidòcits). Aquest depredador micròfag s’alimenta del plàncton capturat a la nit amb els tentacles del pòlip. Viu en simbiosi amb les algues (zooxantelles) i per tant té poques necessitats externes.

Té dos modes de reproducció com les madrèpores:

  • Reproducció asexual: augment del gran diàmetre de l’oval de l’esquelet, després encongiment central, formació d’una figura de vuit i separació en dos pòlips que es van separant gradualment, mentre es desenvolupen cap a la part superior.
  • Reproducció sexual: per emissió de gàmetes a l’aigua del mar. Els gàmetes es troben a l’atzar, en aigües obertes.

pocs depredadors.

ESPECIES SIMILARS

Balanophyllia regia (Gosse 1860), petit corall solitari, d’1 cm de diàmetre, groc daurat, amb fins a 48 tentacles sense brots terminals.

TAXONOMIA

ANIMALIA (REGNE), CNIDARIA (PHYLUM), HEXACORALLIA (CLASSE), SCLERACTINIA (ORDRE), DENDROPHYLLIIDAE (FAMÍLIA), BALANOPHYLLIA EUROPAEA (ESPÈCIE).

DISTRIBUCIÓ GEOGRÀFICA

VÍDEOS

FOTOGRAFIES

Fotografia extreta del perfil de Christophe Quintin a Flickr
Fotografia feta per Claudia Pogoreutz el Juliol de 2023 a Languedoc i publicada a GBIF
Fotografia feta per Jean Paul Cassez el Gener de 2022 a les Illes Medes i publicada a GBIF
PREGUNTES FREQÜENTS

Com podem identificar la Balanophyllia europaea? Fixa’t en la seva forma ovalada i madrèpora solitària, que està enganxada a substrats durs com roques, petxines o ceràmica. El seu pòlip és de color marró amb tocs de vermell o groc, causats per les algues simbiòtiques. Aquesta espècie és fotòfila, és a dir, li agraden les zones ben il·luminades, i es pot trobar fins a 40 m de profunditat. Les seves dimensions varien entre 3 i 4 cm de diàmetre, i el pòlip s’obre principalment a la nit per capturar el plàncton.

POSEM EL NOSTRE GRANET D’ARENA A…. I TU TAMBÉ POTS

Tornar enrere

Següent Publicar

Anterior Publicar

Deixar una resposta

© 2024 Espècies Marines del Mediterrani

Autor AFF