COM LA PODEM IDENTIFICAR
- Ramificació dicotòmica regular del tal.
- Cims de les branques arrodonides i bilobulades
- Reflexos blavosos durant la fase de multiplicació vegetativa
CARACTERÍSTIQUES
Nom científic: Dyctyota dichotoma (Hudson, 1809)
Nom comú: Alga bifurcada (CA), alga bifurcada (ES), dictyote, algue fourchue (FR), forkweed (GB), cornicella (I), gaffelwier (D)
Grup: Algues brunes
Tipus paisatge: Fons rocosos i substrat rocós des de la superfície fins a 30 m de profunditat, excepcionalment fins a 80 metres, comuns en roques ben il·luminades i lleugerament batuda del nivell sublitoral. Aquesta alga pot ser epífita (unida a altres algues).
Fondària: 0 a 30 m
Mides: De 10 a 25 cm
Distribució geogràfica: Atlàntic nord-est des d’Escandinàvia fins a Mauritània, Atlàntic nord-oest, Mediterrani, mar Negre, mar Roig, oceà Índic.
DISTRIBUCIÓ A LA NOSTRA COSTA
Ametlla de mar, Calafat, Hospitalet de l’infant, Cambrils, Salou, Tarragona, Torredembarra, Vilanova i la Geltrú, Sitges, Hospitalet de Llobregat, Barcelona, Badalona, Premià de mar, Mataró, Sant Andreu de Llavaneres, Canet de mar, Pineda de mar, Blanes, Lloret de mar, Tossa de mar, Sant Feliu de Guíxols, Platja d’Aro, Calella de Palafrugell, Llafranc, Tamariu, Sa Tuna, Illes Medes, l’Escala, Roses, Cadaqués, Port de la Selva, Llançà, Colera i Portbou.
DESCRIPCIÓ
Dictyota dichotoma és una alga que es caracteritza per un tal·lo aplanat que creix en tires, amb una ramificació dicotòmica, és a dir, les seves branques es divideixen en dues parts iguals a cada ramificació. Aquest tipus de ramificació produeix branques de mateixa longitud, donant lloc a una dicotomia clara. Les branques de l’alga tenen la part superior arrodonida.
Les brànquies de Dictyota dichotoma s’adhereixen fermament al substrat mitjançant rizoides que es fixen al fons amb discos adhesius. El color de l’alga varia entre marró i verd, però és especialment coneguda per la seva iridescència blava durant la seva fase de creixement vegetatiu, un efecte que només es pot veure sota l’aigua.
Aquesta espècie pot assolir una longitud de 10 a 25 cm, amb un màxim de 50 cm, i una amplada de 5 a 10 mm. Una varietat específica anomenada plexa és més estreta, mesurant només 2 mm d’amplada.
Com la majoria de les algues, Dictyota dichotoma es nodreix mitjançant el procés de fotosíntesi, que li permet absorbir els sals minerals de l’aigua i transformar-los, juntament amb el CO₂ i l’aigua, en oxigen i matèria orgànica. Així, es converteix en una font important de matèria orgànica en els ecosistemes marins.
La reproducció de Dictyota dichotoma és dioica, el que vol dir que hi ha individus masculins i femenins separats. El cicle reproductiu segueix un cicle digenètic isomorf, és a dir, amb dues generacions morfològicament idèntiques (la generació esporofítica i la generació gametofítica). La reproducció té lloc entre primavera i estiu, quan els òrgans reproductors apareixen com petites taques fosques al tal·lo. Els gàmetes femenins (oosferes) són immòbils, mentre que els gàmetes masculins (anterozoides) són flagel·lats. La fecundació té lloc quan aquests gàmetes es troben, formant un zigot que es converteix en un tal·lo esporofític. Aquesta generació esporofítica allibera espores, les quals es converteixen en gametòfits masculins o femenins.
El ritme de liberació de gàmetes està influenciat per la revolució lunar, amb les fases de la lluna condicionant el moment de la fecundació.
Aquesta alga és una espècie anual: creix durant els mesos més càlids de l’any, però els tal·los desapareixen a l’hivern. Tot i això, pot tolerar cert nivell de contaminació orgànica, el que li permet prosperar en aigües amb certa càrrega de matèria orgànica.
ESPECIES SIMILARS
Hi ha diverses varietats dins de Dictyota dichotoma , trobarem:
Dictyota dichotoma var. dicotoma (Hudson) Lamouroux,
Dictyota dichotoma (Hudson) Lamouroux var. intricata (C. Agardh) Greville = var. implexa (Desfontaines) semblant a D. dichotoma, però el tal s’aprima de sobte a la part superior i els rams finals són estrets divaricats que recorden Dictyota linearis ,
Dictyopteris polypodioides (AP De Candolle) JV Lamouroux: aquesta alga té una pseudo-nervallada gruixuda i visible que no té Dictyota dichotoma,
Dictyota fasciola (Roth) JV Lamouroux = Dilophus fasciola : tall amb bandes no transparents amb ramificació pseudodicotòmica. Les dicotomies estan més espaiades, els extrems són apuntats. L’alga té un hàbit fastigiat*, més gruixut, mai iridescent ni translúcid,
Dictyota spiralis = Dilophus spiralis G. Hamel = Dilophus ligulatus (Kützing) J. Feldmann: tall proper a Dictyota fasciola, més ample a la part superior que a la base. Els segments terminals són rectes, lleugerament arrodonits en espàtules,
Dilophus ligulatus (Kützing) J. Feldmann,
Dictyota implexa (Desfontaines) JV Lamouroux: alga divaricada dicotòmica filiforme, molt estreta, lineal o lleugerament eixamplat a la part superior (1 mm), de color marró groguenc, mida de l’alga de 5 a 10 cm,
Cutleria multifida (JE Smith) Greville: recorda a Dictyota dichotoma però el tal és més gruixut i de consistència ferma, cartilaginosa i trencadissa quan és fresc. La base de fixació és un disc. Les algues creixen en instal·lacions portuàries i en estacions tranquil·les i poc profundes. Les algues poden arribar a fer de 50 a 60 cm de llarg.
Taonia pseudociliata | (JVLamouroux) Nizamuddin & Godeh.
TAXONOMIA
CHROMISTA (REGNE), OCHROPHYTA (PHYLUM), PHAEOPHYCEAE (CLASSE), DICTYOTALES (ORDRE), DICTYOTACEAE (FAMÍLIA), DICTYOTA DICHOTOMA (ESPÈCIE).
DISTRIBUCIÓ GEOGRÀFICA
VÍDEOS
FOTOGRAFIES
PREGUNTES FREQÜENTS
Com podem identificar la Dyctiota dichotoma? Fixa’t en les següents característiques: presenta una ramificació dicotòmica regular, amb branques que es divideixen en dues parts iguals a cada ramificació. Els cims de les branques són arrodonits i bilobulats. En la fase de multiplicació vegetativa, aquesta alga mostra reflexos blavosos que només són visibles sota l’aigua. El tal·lo és aplanat, i les branques tenen una amplada d’entre 5 i 10 mm, tot i que en algunes varietats pot ser més estret. El color varia entre marró i verd. Aquesta alga creix en fons rocosos i en aigües ben il·luminades, a profunditats que poden arribar fins als 30 m.
BIBLIOGRAFIA
GBIF | Global Biodiversity Information Facility
Informes d’aplicació 2013-2018 Directiva Hàbitats i Directiva Ocells
ANEXO 1_Listado Especies Informe PS
Espècies protegides i amenaçades de la fauna autòctona a Catalunya
PECES Y CEFALOPODOS. Estrategias marinas de España
1 Retroping