COM LA PODEM IDENTIFICAR
CARACTERÍSTIQUES
Atlàntic oriental: Golf de Biscaia fins a Mossamedes, Angola, incloent el Mediterrani i el mar Negre, les illes Canàries i les Açores. Atlàntic occidental: Bermudes i Brasil.
DISTRIBUCIÓ A LA NOSTRA COSTA
Avistaments confirmats per Gbif al Cavour, Ametlla de Mar, Hospitalet de l’Infant, Torredembarra, Cubelles, l’Hospitalet de Llobregat, Mataró, Tossa de Mar, Palamós, Calella de Palafrugell, Llafranc, Tamariu, l’Estartit, Illes Medes, l’Escala i Roses.
DESCRIPCIÓ
L’espet és un peix de cos allargat, gairebé cilíndric, lleugerament comprimit i cobert d’escates, amb una aleta caudal molt marcada. Té el musell més llarg i punxegut que la barracuda, amb una boca gran i dents grans i afilades. La mandíbula inferior és prominent i coberta per un lòbul carnós, que la fa sobresortir quan la boca està tancada. Els seus ulls són circulars i grans, i l’opercle és acabat en un punt únic.
Les seves aletes dorsals són separades: la primera, situada a l’altura de les aletes ventrals, té forma de vela amb 5 radis espinosos; la segona compta amb 1 radi espinós i 9 radis tous, i el seu lòbul anterior és punxegut. L’aleta anal, oposada i semblant a la segona dorsal, té 1 radi espinós poc visible i 8 radis tous. Les aletes caudals són molt bifurcades, amb lòbuls iguals i punxeguts. Les pectorals són curtes, amb forma de falç i tenen 13 radis; no arriben fins a l’origen de les ventrals. Les aletes ventrals, amb 1 radi espinós i 5 de tous, també són curtes.
Pel que fa a la coloració, l’espet presenta una tonalitat gris blavosa i blanquinosa platejada, més fosca a la zona dorsal, amb una franja daurada als flancs. La seva coloració pot variar entre el verd marronós i el blavós, depenent de l’edat, i el dors pot adquirir un to marró oliva. A diferència de l’espècie Sphyraena viridensis, les seves bandes fosques transversals són menys visibles i es troben principalment en exemplars més grans.
És un peix pelàgic que viu en grups petits a les aigües superficials de la costa, tot i que els adults solen ser més solitaris. Aquests grups es mouen en formacions patrullades o en cercles sobre roques submergides o vaixells enfonsats.
Els espets s’alimenten de diversos peixos (com sardines i agulles), així com pops i gambetes. La seva tècnica de caça es basa en la seva bona visió aèria: mentre neda prop de la superfície, observa la presa i espera el moment oportú per atacar amb velocitat, destrossant la presa en trossos grans per consumir-los més tard. Les seves preses preferides sovint descansen al fons marí.
La reproducció de l’espet té lloc al Mediterrani entre juny i setembre, quan l’aigua es torna més càlida. A poca profunditat, els adults expulsen òvuls i espermatozoides en una zona de corrents, que facilita la dispersió dels ous fecundats. Els juvenils, quan surten de l’ou, s’amaguen en la vegetació de la costa per protegir-se. Els mascles assoleixen la maduresa sexual entre els 2 i 3 anys, i les femelles entre els 3 i 4. A mesura que creixen, els espets s’aventuren a aigües més obertes.
Aquest peix, originari d’aigües tropicals, va entrar al Mediterrani des del Mar Roig a través del canal de Suez.
ESPECIES SIMILARS
Extremadament semblant a la barracuda (S. Viridensis), de la qual es distingeix per la lliurea sense ratlles blaves obliqües als costats (si n’hi ha són poc visibles mentre que a S. viridensis són sempre clars) i la mida molt més petita (1 m com a màxim en casos excepcionals). Aquesta espècie i la Sphyraena viridensis han estat confoses durant anys també pels ictiòlegs, per la qual cosa les diferències entre ambdues no són ben conegudes. L’únic mètode segur de distinció és en el preopercle, escamós en aquesta espècie i inexistent a la Sphyraena viridensis.
També es pot confondre amb la barracuda tropical, la Sphyraena barracuda (Edwards, 1771). En aquest últim cas la diferència es basa en que l’espet és molt més petit en mida, ferocitat i qualitats esportives.
TAXONOMIA
ANIMALIA (REGNE), CHORDATA (PHYLUM), ACTINOPTERYGII (CLASSE), PERCIFORMES (ORDRE), SPHYRAENIDAE (FAMÍLIA), SPHYRAENA SPHYRAENA (ESPÈCIE).
DISTRIBUCIÓ GEOGRÀFICA

VÍDEOS
FOTOGRAFIES
Totes les fotografies que he trobat son de peixos ja morts. Al igual que els vídeos, menys aquest vertical, tots els demés que circulen son barracudes (Sphyraena Viridensis)














PREGUNTES FREQÜENTS
Com podem identificar la Sphyraena Sphyraena? El cos, fusiforme, gris platejat, té el ventre més clar; li recorre el cos una linia groga i no te franges com la barracuda o quasi inexistents. El cap acaba té una mandíbula inferior prominent i punxeguda. Els ulls grans i rodons.
Quina mida pot arribar a fer la Sphyraena Sphyraena? Pot arribar fins als 165 cm.
Diferència entre Barracuda i Espet: La Barracuda (Sphyraena Viridensis) te els flancs ratllats amb bandes fosques i pot arribar als 120 cm d’allargada. L’Espet (Sphyraena Sphyraena) quasi no se li veuen les ratlles i pot arribar als 165 cm d’allargada. A més, té la mandibula molt més pronunciada.
BIBLIOGRAFIA
Guía de identificación de los peces marinos de Europa y del Mediterraneo (Patrick Louisy), Ed. Omega
GBIF | Global Biodiversity Information Facility
Informes d’aplicació 2013-2018 Directiva Hàbitats i Directiva Ocells
ANEXO 1_Listado Especies Informe PS
Espècies protegides i amenaçades de la fauna autòctona a Catalunya
PECES Y CEFALOPODOS. Estrategias marinas de España
MAMÍFEROS Y TORTUGAS. Estrategias marinas de España
1 Retroping